Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

babajaga1969

Zadanych pytań: 384

30.01.2014 20:51

Dodając przepis wybieramy z listy koszt potrawy lub dania: tani, średni, drogi - jest to pojęcie względne, zależne od zamożności użytkownika - jedna osoba oceni koszt obiadu np. z łososiem jako tani, a inna jako drogi - co dla Was znaczy drogi przepis, do jakiej kwoty uznajecie przepis za tani ?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Lidka19880

Zadanych pytań: 1

31.01.2014 11:25

Faktycznie. Bardzo dobre pytanie. W ten sposób każdy się wypowie i ocenimy. Jak już widać z zamieszczonych odpowiedzi koszty obiadów faktycznie się różnią.. Ja patrząc na dany przepis sugeruje się tym co mam właśnie w lodówce bądź w szafce. Jeżeli okaże się że jest tego mało i większość muszę kupić wtedy się nie opłaca bo koszt wychodzi w kategoriach średni lub drogi.

Wafelek2601

Zadanych pytań: 692

30.01.2014 22:20

Ja mam znowu przy tym problem taki, że np. jak jako składnik daję grzyby - np. prawdziwki, to nie wiem czy drogo czy tanio, bo jeden je znajdzie w lesie i ma za darmo, a drugi zapłaci 40 zł. Ceny warzyw i owoców - sezonowo się różnią. Czasem papryka kosztuje 4 zł czasem 20 zł. I właśnie tego nie wiem jak rozwiązać.

mysza75

Zadanych pytań: 96

30.01.2014 21:23

masz rację i podpisuje się pod tym co piszesz. Sama mam problem często z określeniem czy potrawa jest tania czy droga i robię to według mojego uznania, oczywiście ktoś inny może się z tym nie zgodzić.

Odpowiedzi (14)

Renata9

Zadanych pytań: 329

30.01.2014 20:59

przepis tak do 10 - 15 zł to tani przepis, natomiast powyżej 50 zł to już drogi przepis

Ewelina301

Zadanych pytań: 1

30.01.2014 21:00

trudno powiedzieć, tak jak zauważyłaś koszt to pojęcie względne. Dla mnie tani przepis mieści się w granicach 10 zł

Malinka

Zadanych pytań: 302

30.01.2014 21:00

Rzeczywiście ciężki dylemat. Dla mnie danie do kwoty ok.30 zł jest kosztem średnim. Powyżej drogi, poniżej tani :)

olla85

Zadanych pytań: 24

30.01.2014 21:05

Ja analizuję mniej więcej koszt składników jakich użyłam. Jeśli są to tanie składniki to zaliczam przepis do tanich. Im droższe składniki tym koszt wzrasta, logiczne. Zawsze w ten sposób analizuję przepis zanim zaznaczę jego koszt. Ale masz rację, że ciężko tak obiektywnie to ocenić.

Niki22

Zadanych pytań: 46

30.01.2014 21:09

Dla mnie tani obiad to taki do 10 zł na osobę a drogi to powyżej 30 zł

olla85

Zadanych pytań: 24

30.01.2014 21:11

Dodam jeszcze, że oprócz składników biorę pod uwagę ich ilość - ile czego użyłam, bo to tez jest bardzo istotne.

Alex_M

Zadanych pytań: 119

30.01.2014 21:12

ciężko to ocenić, bo każdy ma inną sytuację. staram się zawsze patrzeć na koszt porcji a nie całości. bo nie raz obiad ma 6 porcji a czasem deser 1 lub 2. dla mnie ta kategoria jest zbędna bo nie sugeruję się nią, tylko czytam składniki w przepisie :)

Barbara13

Zadanych pytań: 21

30.01.2014 22:25

Ja również zawsze mam problem z oceną czy przepis jest tani czy drogi,jak dla mnie to zbędna kategoria

Margo1

Zadanych pytań: 2141

30.01.2014 22:53

Dla mnie drogi, oznacza to jak wpisuje bardzo dużo składników i to nie tanich,można to odróżnić.Nie mam z tym problemów.

Kasia36

Zadanych pytań: 463

30.01.2014 23:15

tani tak do 15 złoty a drogi to powyżej 25 złoty i wzwyż

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak