Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

pawlito

Zadanych pytań: 392

02.06.2014 08:13

dodawał ktoś z was ocet do gotowania jajek

Odpowiedzi (22)

mysza75

Zadanych pytań: 96

02.06.2014 10:06

nigdy nie dodaję octu do gotowania jajek

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

02.06.2014 10:08

octu nie dodaję,

Klausia

Zadanych pytań: 251

02.06.2014 10:35

Dodaję tylko wtedy kiedy któreś jajko pęknie. Wówczas ocet hamuje wypłynięcie białka bądź żółtka ze skorupki do wody :)

borgia

Zadanych pytań: 89

02.06.2014 10:41

Dodaję od pewnego - długiego już czasu. Tak gotują jajka Francuzi, więc chciałam spróbować wg ich metody. I już mi zostało. Mówię o jajkach tradycyjne gotowanych w skorupkach. Czas gotowania się nie zmienia.

Habibi

Zadanych pytań: 690

02.06.2014 11:01

Dodaję od zawsze, moja mama też tak zawsze robiła i pewnie stąd weszło mi to w nawyk ;) Jajka gotowane z octem mogą nawet popękać, ale za to białko nie wypłynie, bo właśnie ocet rozpuszczony w wodzie zetnie je i uszczelni. Trzeba tylko pamiętać, że takich jajek raczej nie powinno się długo przechowywać, ani zabierać w podróż w ciepły dzień - ocet nadtrawia i rozpuszcza częściowo wapń zawarty w skorupce. Typowa reakcja chemiczna między kwasem i zasadą - powoduje to, że tak ugotowane jajka nie są tak trwałe, jak ugotowane bez octu. Niestety miałam okazję się o tym osobiście przekonać - pomimo, że jajka leżały w samochodzie w dobrze chlodzącej lodówce, po 3 dniach w podróży były tylko do wyrzucenia, podczas, gdy 2 ugotowane dzień wcześniej bez octu (przez pomyłkę) były świeże jeszcze przez kolejne 2 dni! Jajka z tej samej partii, więc to nie od nich zależało.

Janina

Zadanych pytań: 159

02.06.2014 14:30

Nie dodaję octu jedynie do farbowania jajek na wielkanoc;)

Lidzia

Zadanych pytań: 21

02.06.2014 15:46

Zakwaszenie wody zapobiega pękaniu jajek.

ppaulina

Zadanych pytań: 22

02.06.2014 15:56

nigdy nie dodawałam octu

ada.la

Zadanych pytań: 39

02.06.2014 17:08

ja również nie dodawałam octu

IwonaKa

Zadanych pytań: 205

02.06.2014 23:56

nie dodawałam octu,a jaki ma cel dodanie go?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak