Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Marzena34

Zadanych pytań: 408

07.09.2014 14:27

dostałam bramborove knedliki czyli knedle ziemniaczane w proszku-chciałam je dzis zrobić na obiaad-niestety okazały sie niewypałem-wyszły jak zakalcowate-zrobiłam wg przepisu na opakowaniu,do mieszanki proszku dodałam 0,5 l wody,odczekałam,zrobiłam 4 wałeczki ugotowałam 20 min-jednak to nie to czego oczekiwałąm,moim zdaniem ciasto po wyrobieniu było zbyt klejące,może ktoś z was ma doświadczenia w podobnym temacie?bardzo prosze o rady,co zrobić żeby knedle na przyszłośc nie wyszły jak zakeć czy guma

Najlepsze odpowiedzi (3)

Habibi

Zadanych pytań: 690

07.09.2014 16:34

Kilka razy przywoziłam je sobie z Czech (nie wiem czy korzystałaś z tych samych co ja) - zasada jest taka, że woda do rozprowadzenia proszku musi być zimna (nie może być nawet letnia), trzeba szybciutko wymieszać trzepaczką, zanim zacznie gęstnieć, potem odstawić do spokojnego napęcznienia - jeśli dodajesz do ciasta jajko, wówczas trzeba dodać ok. 50ml mniej wody. No i ważna zasada - uformowane kluseczki wkładać trzeba do lekko mrugającej wody, a gotując je nie można dopuszczać do wrzenia. Albo były za krótko gotowane w stosunku do ich grubości, albo ciasto faktycznie wyszło zbyt rzadkie - to mi się nie zdarzyło! Można było dodać garść mąki pszennej lub kaszki manny.

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

07.09.2014 16:16

też nie kupuję dań w proszku może te które robiłaś właśnie takie mają być a jeżeli ciasto było zbyt kleiste drugim razem dodaj mniej wody

Lidzia

Zadanych pytań: 21

08.09.2014 07:18

Zawsze sama robię wszelkie kluchy. Nawet, gdy nie wyjdą idealne - są smaczne.

Odpowiedzi (7)

Anna169Hosz

Zadanych pytań: 278

07.09.2014 14:49

Ja nie korzystam z dań w proszku, ale teściowa czasem kupuje, kopytka i kluski śląskie w proszku, - produkty ekologiczne firmy Profibra...zwykle nie ma żadnych kłopotów - należy jedynie zalać proszek ziemniaczany ciepłą wodą, odczekać 15-20 minut a potem wbić jajko, wymieszać i ugotować. Ciasto bywa kleiste, ale w smaku są przyzwoite.

Alex_M

Zadanych pytań: 119

07.09.2014 14:51

nie używam takich dań z proszku, zwyczajnie nam nie smakują. żeby były smaczne, trzeba je zrobić normalnie ;)

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

07.09.2014 15:26

Ja nie robię takich dań z "gotowców" bo nigdy nie wychodzą tak smaczne jak zrobisz sama

Renata9

Zadanych pytań: 329

07.09.2014 15:43

nigdy nie robiłam żadnych dań z proszku, a data ważności była dobra ?

Helena63

Zadanych pytań: 14

07.09.2014 16:25

proponowałabym nie kupować więcej takich dań w proszku,tylko samemu zrobić,ja robię zwykle na oko ale w internecie znalazłam zbliżony przepis do mojego: http://foodmag.pl/przepis/ciasto-na-knedle/ spróbuj zrobić takie i daj znać jak wyszło. robiąc dania z ugotowanych ziemniaków zauważyłam że sporo zależy jakiego gatunku są ziemniaki.poza tym najlepsze są teraz, najgorsze są stare - wczesną wiosną, gdy nie ma dostępu do świeżych

Grażyna13

Zadanych pytań: 849

07.09.2014 16:31

Nie robić z paczki

Granita

Zadanych pytań: 249

07.09.2014 22:37

nie robić z proszku-popieram Grażyna13-to nigdy nie jest zdrowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak