Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zakupy i składniki- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Mniam

Zadanych pytań: 87

28.11.2016 10:39

Dostałam czarne oliwki, ale takie bez zalewy. Są lekko pomarszczone z pestką w środku. Wszystko byłoby dobrze, bo oliwki lubię, ale są okrutnie słone. Moczyłam je w wodzie, ale to nie pomogło. Ktoś jadł i wie jak się za nie zabrać, bo jak na razie to według mnie są niejadalne?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Motorek

Zadanych pytań: 1446

18.02.2017 15:29

trudno powiedzieć, bo nie miałem takiego przypadku

Habibi

Zadanych pytań: 690

01.12.2016 11:10

To chyba zależy od producenta. Lubię suszone oliwki, ale nigdy nie trafiają mi się tak bardzo słone.

Habibi

Zadanych pytań: 690

01.12.2016 11:10

To chyba zależy od producenta. Lubię suszone oliwki, ale nigdy nie trafiają mi się tak bardzo słone.

Odpowiedzi (19)

mysza75

Zadanych pytań: 96

28.11.2016 11:26

Dostałam takie oliwki z od koleżaki z Grecji, moje też były bez zalewy i z pestką. Ale moje były dobre nie były takie słone. Może twoje są po prostu mocno solone. Spróbuj przełożyć je do słoiczka z oliwą i odstaw do lodówki na kilka dni. Może to coś pomoże. Ja często wkładam oliwki, ser feta do takiej zalewy i do sałatek dodaję.

Renataj

Zadanych pytań: 1275

28.11.2016 11:44

Kiedyś dostałam słoiczek czarnych oliwek z pestką w środku ale były w zalewie a na dnie słoiczka był plaster cytryny - z wierzchu oliwki były całkiem całkiem ale im bliżej dnia /czyli plastra cytryny/ tym oliwki były bardziej słone /właśnie słone a nie kwaśne/. Zaryzykowałabym zalewając je oliwą z oliwek i dodając jakieś zioło np. tymianek, odstawiłabym do lodówki i co kilka dni próbowała czy mają "łagodniejszy" smak.

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

28.11.2016 12:37

zrób tak jak pisze Rewnataj mysle ze moga byc mniej słone

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

28.11.2016 12:46

pomoczyłabym jeszcze w wodzie kilkukrotnie ją zmieniając a dopiero później zalałabym oliwą z przyprawami

jagoda5913

Zadanych pytań: 18

28.11.2016 14:02

nie robiłam takich lecz myślę że pasowało by pomoczyć w wodzie

ilka01

Zadanych pytań: 6

28.11.2016 14:11

wymocz a później do olieju

Renata9

Zadanych pytań: 329

28.11.2016 14:31

Dobry sposób na oliwki podaje @Renataj i @mysza75

Aleksandra/Olcia

Zadanych pytań: 215

28.11.2016 14:46

nie przepadam za oliwkami więc nie pomogę

Marta1986

Zadanych pytań: 859

28.11.2016 17:44

wymoczyc w wodzie kilka razy

Karmelek

Zadanych pytań: 0

28.11.2016 17:50

Wymocz je w mleku albo w wodzie z mlekiem pół na pół. Zostaw na dobę w lodówce. Potem dokładnie opłucz na sitka wrzątkiem z czajnika i na końcu zimna wodą. Powinno pomóc. Greczynki na wsi tak robią. Oliwki konserwuje się w solance a potem suszy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak