Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

krokus

Zadanych pytań: 145

21.02.2014 12:41

Dziś przeczytałam taką radę....Ryżu na risotto nie płuczemy, aby nie zmyć skrobi z zewnętrznej warstwy ziaren. Jest ona potrzebna do zagęszczenia sosu ;)

Odpowiedzi (15)

olkaaa

Zadanych pytań: 1354

21.02.2014 13:06

przydatna rada

Margo1

Zadanych pytań: 2141

21.02.2014 13:24

Dzięki za radę

ElizaT

Zadanych pytań: 750

21.02.2014 13:34

Dobrze wiedziec.

Habibi

Zadanych pytań: 690

21.02.2014 13:36

Ryż na risotto to specjalna rozpadająca się odmiana - ja używam najczęściej arborio i lubię go też do deserów ryżowych :) płukanie go na surowo raczej wiele nie zmieni, bo przecież lepiej spłukać brud z ziarenek, skoro zbierane są na sucho kombajnem z pola. Są niezbyt czyste nawet po "oszlifowaniu" celem usunięcia łuski. Wisziałam jaka chmura pyłu unosi się nad polem w trakcie zbioru - to jest niewyobrażalne. A ryż na risotto jest uprawiany we Włoszech przy autostradach! Tyle tylko, że do prażenia w garnku powinien być osączony z nadmiaru wody, więc trzeba to zrobić trochę wcześniej. Te odmiany zawierają taką ilość skrobi, której nawet godzinne płukanie nie usunie.

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

21.02.2014 13:39

dobra rada, dzięki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak