Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

blankkaa

Zadanych pytań: 4

07.03.2014 00:05

Idealne kruche ciast- proszę o przepis i radę jak piec, gdyż mam piekarnik gazowy i kilka razy mi nie wyszło.

Najlepsze odpowiedzi (3)

Renata9

Zadanych pytań: 329

07.03.2014 07:24

już wyżej Ola podała idealny przepis :-)

Ola1984

Zadanych pytań: 295

07.03.2014 06:59

Do ciasta kruchego masło musi być zimne. Najlepiej zagniatać ciasto w robocie, aby nie zmieniło konsystencji pod wpływem ciepła rąk. Można też szybko zagnieść je na stolnicy, zawinąć w folię i schować do lodówki do schłodzenia przynajmniej na 30 minut. Aby pozostało kruche należy jak najmniej dotykać je rękami, można wałkować przez dwa papiery do pieczenia. Ciasto kruche nie lubi też rozciągania, jeśli więc np. pieczesz tartę, rozwałkuj ciasto na większy okrąg niż średnica formy, odetnij nadmiar i delikatnie wyklej brzegi. Ja ciasto kruche zawsze nakłuwam widelcem, aby nie powstały wybrzuszenia, czasem obciążam i piekę na grzałce góra-dół w 180 stopniach. Ważne są też proporcje mąki do tłuszczu (masła) wynoszą one z reguły 2:1 czyli na 400 g mąki dajesz 200 g masła.

halina17

Zadanych pytań: 271

07.03.2014 10:57

Ja dawniej też miałam piekarnik gazowy i ciasto zawsze dobrze się piekło.Ola1984 dobrze napisała zrób wg jej wskazówek ciasto i powinno się udać.Dużo młodych osób popełnia błąd ucząc się robić kruche ciasto , że za długo wyrabia trzeba szybko zagnieść i wtedy ciasto jest twarde nie kruche.

Odpowiedzi (6)

Wiesława1

Zadanych pytań: 316

07.03.2014 07:41

zgadzam się z Olą.Nic juz nie dodam

Janina

Zadanych pytań: 159

07.03.2014 07:56

Ola napisała wyczerpująco;)

ZEWA

Zadanych pytań: 190

07.03.2014 08:18

Dokładnie, po radzie Oli na pewno sobie poradzisz z ciastem i będzie idealne.

Ola1984

Zadanych pytań: 295

07.03.2014 09:08

Rano nie miałam czasu podać konkretnego przepisu, ale może spróbujesz wykorzystać ten na szarlotkę na kruchym cieście: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/298381/szarlotka-na-kruchym-ciescie.html

Anna169Hosz

Zadanych pytań: 278

07.03.2014 09:41

Do rady Oli dodałabym tylko, że kruche ciasto trzeba wstawić już do dobrze nagrzanego piekarnika - a jak ciasto jest grubo wałkowane, to temperaturę można nawet podkręcić do 200 stopni.

wyattearp

Zadanych pytań: 102

08.03.2014 12:38

dzięki Ola1984 za wskazówki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak