Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Janina

Zadanych pytań: 159

14.07.2013 13:21

Ile soli dajecie na litr wody do kiszenia ogórków?

Odpowiedzi (34)

Malinka

Zadanych pytań: 302

14.07.2013 15:25

Łyżka soli na litr wody.

Marta11

Zadanych pytań: 34

14.07.2013 15:36

rowniez 1 lyzke

ZEWA

Zadanych pytań: 190

14.07.2013 15:56

1 łyżka soli kamiennej na 1 litr wody

IlonaAlbertos

Zadanych pytań: 192

14.07.2013 15:57

Teraz dałam 2 płaskie łyżki na litr wody. Sól kamienna oczywiście.

idealme

Zadanych pytań: 62

14.07.2013 15:59

daje garść soli, kamiennej NIEJODOWANEJ - jod powoduje że ogórki robią się "kapciowate" :)

czekoladka_m

Zadanych pytań: 380

14.07.2013 16:09

ja tez daję łyżkę soli na litr wody:)

Habibi

Zadanych pytań: 690

14.07.2013 16:11

@idealme - ja kiszę od lat ogórki na soli morskiej, która jest naturalnie jodowana i ma jego sporą zawartość - moje ogórki są chrupiące, więc to chyba nie od jodowanej soli miękną... znam tę teorię od wielu lat, ale u mnie się nie sprawdziła, więc to może więcej plotki, niż prawdy, w tej teorii ;) kilka razy mi ogórki nie wyszły chrupiące, ale to była raczej wina ogóków (późna odmiana, nawozy, etc) - a i zdarzyło mi się, że zepsuły mi się wszystkie kiszone już po kilku dniach, a okazało się, że w dniu kiszenia (w nocy) dostałam bardzo wysokiej gorączki - kiedyś słyszałam, że przy chorobie też lubią się nie udać ;) chociaż słoiki wyparzałam, pokrywki gotowałam, ogórki świeżutkie i dobrze umyte, ręce czyste :)

Habibi

Zadanych pytań: 690

14.07.2013 16:12

Ja używam zazwyczaj soli morskiej o grubych ziarenkach, więc biorę je na wagę ;) Na małosolne daję 25g na litr wody, a na zimę 35-40g/litr

votus

Zadanych pytań: 3

14.07.2013 16:43

wybieram sól kamienną do przetworów, też używam niejodowanej i zawsze ogórki wychodzą pyszne !!

Seba

Zadanych pytań: 1313

14.07.2013 18:45

ja daję sól kamienną, 1 łyżkę na litr wody

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak