Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Urszula Osmólska

Zadanych pytań: 2

29.01.2015 11:32

jak długo gotuje się ryż na mleku?

Najlepsze odpowiedzi (3)

mysza75

Zadanych pytań: 96

30.01.2015 11:20

to zależy od gatunku ryżu, i jaki chcemy mieć rozgotowany ja gotuje około 15 miut

Ola1young

Zadanych pytań: 7

29.01.2015 13:15

nie patrze na zegarek,sprawdzam czy ryz jest miękki lub al dente

Renata9

Zadanych pytań: 329

29.01.2015 13:13

w zależności jaki to ryż, tak jak jest napisane na opakowaniu

Odpowiedzi (29)

Wacław

Zadanych pytań: 1269

29.01.2015 11:36

tak długo, aż ryż będzie miękki

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

29.01.2015 11:43

Ja najczęściej gotuję 12-15 minut ale zależy czy ma być na gęsto czy do zupy mlecznej, zawsze sprawdzam czy jest miękki

Konczi

Zadanych pytań: 632

29.01.2015 11:45

ja również zawsze sprawdzam czy jest miękki nie gotuję nigdy na konkretny czas

dollce

Zadanych pytań: 0

29.01.2015 11:45

Ok 15-20 minut

Alex_M

Zadanych pytań: 119

29.01.2015 11:46

zależy od gatunku ryżu i tego co chcesz otrzymać. niektórzy lubią ryż al dente, inni rozgotowany...

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

29.01.2015 12:01

można czas gotowania dostosować do czasu podanego na opakowaniu przez producenta ale ja zawsze sprawdzam czy jest już dobry

Habibi

Zadanych pytań: 690

29.01.2015 12:03

właśnie chciałam napisać dokładnie to samo, co Alex_M :) czas gotowania w mleku jest porównywalny do czasu gotowania w wodzie (w mleku tylko nieco dłużej), ale to zależy od gatunku ryżu, bo inaczej gotuje się arborio, a zupełnie inaczej długoziarnisty biały, paraboliczny czy okrągły :) ja wolę ryż al dente, więc nie gotuję go tak długo, jak ryż, który ma się rozkleić ;) znacznie lepiej podgotować go nieco w wodzie, a dopiero w połowie gotowania dolać do całości mleka!

pestka

Zadanych pytań: 424

29.01.2015 12:09

ja ryż gotuję w wodzie ok 15 minut , a potem dolewam mleko

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

29.01.2015 12:15

tak długo aż będzie miękki nie ma określonego czasu , osobiście zawsze gotuję do momentu jak zagotuje się mleko dodaję ryż i jeśli ponownie się zagotuje to odstawiam z ognia przykrywam pokrywką i sam dochodzi tylko od czasu do czasu przemieszam łyżką i jeśli trzeba to dolewam mleka .

Margo1

Zadanych pytań: 2141

29.01.2015 12:22

Ja gotuję 15 minut ,zresztą kupuje taki ryż ,gdybym go gotowała 30 minut , on będzie taki sam ciągle.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak