Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

30.12.2013 10:42

Jak dokładnie przebiega wędzenie w wędzarce? Mam na myśli takie gdzie używa się gałęzi. No właśnie- gałęzie czy całe paliki? Jaka ma być temperatura? Widziałam niedawno w sklepie małą wędzarkę, gdzie od góry wkłada się się raszki do zawieszania potraw do wędzenia, ale mój mąż mów że lepsza jest taka duża "szafa".. Jeżeli ktoś ma w domu własną wędzarnię to serdecznie proszę o wszelakie wskazówki na ten temat :)

Najlepsze odpowiedzi (3)

Niki22

Zadanych pytań: 46

30.12.2013 12:34

Mam swoją wędzarnie. Do jej środka prowadzi "tunel" na którego początku rozpala się gałęzie a do komory dochodzi tylko dym i tak się najlepiej wędzi. A z reguły nie używamy gałęzi a paliki by wolniej się paliło drewno. Wędzonki wiszą na wysokości 1,5 m

Anna133

Zadanych pytań: 143

30.12.2013 17:17

Ja też mam wędzarnię zwykłą z beczki , palenisko (tunel) 1.5m długosci robię tak jak opisane wyżej , górę beczki należy przykryć ,my mamy wycięte koło z desek ,ale nie bardzo szczelnie ,temperatury nie sprawdzam , za to oglądam moje wędzonki co jakiś czas ,duże szynki 2kg wędzimy ok 5h , małe boczki po 2h -3h zależy .nie ejst to wielką sztuką ,ja sama robiłam to pierwszy raz w życiu .Dobrze palić owocowym , bądż liściastym drewnem ,dokładać partiami , by nie spalić wędlin , bo dym tez jest gorący .Uważam iż nie tzreba się pakować w koszty ,jeśli masz zdolnego faceta , brata ,sąsiada zrobi ci za grosze .Ale to wybór każdego .Nasza ma 60cm szerokości i 1 m wysokości ,szynki powiesiłam na patyku grubszym .http://www.doradcasmaku.pl/przepis/304872/swiateczna-szynka-domowa-wedzona.html

migotka28

Zadanych pytań: 20

30.12.2013 12:57

my mamy taką amatorska z beczki metalowej,szynki wiszą na wysokości ok 1,5 m na metalowym drążku i są od góry przykryte,na dole jest wycięty mały kwadrat i przy nim robimy palenisko zazwyczaj z drzew owocowych lub olszyny, drewno się tli a dym ucieka do beczki i szynki się wędzą, drewno jest różnej wielkości porąbane na kawałki ale raczej bez gałęzi ale musi być mokre aby się wolno żarzyło

Odpowiedzi (3)

berys18

Zadanych pytań: 1434

30.12.2013 10:53

my mamy wędzarnię, którą wymurował mój mąż. Wędzi gałęziami z drzew owocowych, jedne są grubsze, drugie chudsze. Wędzonki wiszą tak na ok. 1,60 m, do wędzarni prowadzi taki jakby tunel, w nim się pali, a do mięs dochodzi tylko dym

Rycerz

Zadanych pytań: 75

30.12.2013 13:53

U rodziny na wsi, amatorska wędzarnia składa się z ciegieł, cementu i beczki. Do beczki wkłada się mięso. a w korytarzy rozpala ogień i zatyka się dziurę by dym szedł do beczki. Używają drzewa z drzew liściastych (oprócz dębu) i drzew owocowych. A temp i całą resztą się nie przejmować. Chociaż w teorii, są dwa sposoby na wędzenie na zimno i gorąco.

chrupnij-sobie.pl

Zadanych pytań: 94

30.12.2013 22:33

ja mam małą wędzarkę ze stali nierdzewnej w której palenisko jest bezpośrednio pod wędzarką z tym, że jest przykryte pojemnikiem na wiórki. Wędzę drzewem olchowym lub owocowym. Najpierw trzeba rozpalic i rozgrzać wędzarkę aby była sucha w środku i włożyć mięso i powoli drzewo się tli i wędzi Z tym, że istotną sprawą jest peklowanie mięsa w solance.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak