Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zakupy i składniki- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Justyna Jussstiii

Zadanych pytań: 930

15.07.2012 10:22

jak kupić dobre mango? ma być miękkie?

Odpowiedzi (4)

Habibi

Zadanych pytań: 690

15.07.2012 10:25

Jak jest miękkie to znaczy, że jest już przejrzałe... Powinno przede wszystkim pachnieć :) Ma być jędrne, ale lekko uginać się pod uciskiem palca. Warto też zwrócić uwagę na barwę - kiedy jest żółto-czerwone zazwyczaj jest w odpowiednim stopniu dojrzałości :)

wulkanxd

Zadanych pytań: 93

15.07.2012 10:29

dokładnie:)

Aleksandraa

Zadanych pytań: 237

15.07.2012 10:29

dokonały komentarz nie mm nic do dodania :)

borgia

Zadanych pytań: 89

15.07.2012 10:34

Jak kupuję to patrzę na skórkę - aby nie miała żadnych plam i była lśniąca. Jeśli ma dość mocno zielony kolor miejscami (nie mówimy o zielonym mango, które notabene nie wiem jak wygląda na żywca) nie będzie przejrzałe - i ja takie lubię. Oczywiście twardość można sprawdzić delikatnie - wyczujesz biorąc do ręki. Zwłaszcza gdy już delikatnie wpada w żółty kolor - to będzie bardzo dojrzałe. Im dojrzalsze, tym słodsze. I tym gorzej je ładnie pokroić. Do puree takie nadaje się znakomicie. Być może jest jakoś książkowy sposób, ale bazuję na takim.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak