Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Rycerz

Zadanych pytań: 75

23.09.2014 09:17

Jak można w naturalny sposób uzyskać ciasto o kolorze czerwonym, pomarańczowym, żółtym, zielonym, niebieskim i fioletowym?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

23.09.2014 09:34

polecam też sok z aronii lub granatu albo czarnych jagód

Habibi

Zadanych pytań: 690

23.09.2014 10:25

Odcienie brązu uzyskamy dodając kawę mieloną lub rozpuszczalną, kakao, cynamon, karob (produkt roślinny zastępujący alergikom kakao - pachnie podobnie i jest naturalnie słodki - pomocna bywa też bardzo ciemna melasa, karmel, proszek z suszonych ciemnych grzybków mun (nie mają mocnego grzybowego posmaku!) oraz połączenie w cieście miodu i sody oczyszczonej, co daje właśnie ciemny kolor gotowemu ciastu. Ciekawe odcienie słonecznej złocistej żółci nadaje też karoten lub zmielona na pył suszona marchewka :)

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

23.09.2014 10:48

zgadzam się a Habibi

Odpowiedzi (19)

Renataj

Zadanych pytań: 1275

23.09.2014 09:24

Wszystko zależy od tego jakie to ciasto: jeśli możesz dodać płynne dodatki to:sok z buraków, wiśni - czerwony, sok ze szpinaku - zielony. Możesz też dodać kisiel w proszku, kurkumę lub zwykłą mąkę zastąpić kukurydzianą.

Anna169Hosz

Zadanych pytań: 278

23.09.2014 09:42

Zielone ciasto najlepiej zrobić z pandamem albo herbatą matcha... żółte z kurkumą... a czerwone próbowałam i z buraczkiem i z aronią... ale nigdy nie było czerwone :)

Margo1

Zadanych pytań: 2141

23.09.2014 09:48

Za pomocą owoców i warzyw

wwwiolka

Zadanych pytań: 22

23.09.2014 10:13

Zielone robię tylko ze szpinakiem, tzw leśny mech, moje ulubione.

berys18

Zadanych pytań: 1434

23.09.2014 10:14

spróbuj zastosować barwniki roślinne

Habibi

Zadanych pytań: 690

23.09.2014 10:18

Nie ma się co oszukiwać, że za pomocą innych niż barwniki spożywcze składników naturalnych uzyskamy jednolity, soczysty i mocno wybarwiony dany kolor! Składniki naturalne nie mają tak dużej ilości pigmentu, jaki jest skoncentrowany w barwnikach spożywczych. Poza tym inne składniki ciasta zmieniają te barwy - najbardziej chyba jajka, które powodują, że nawet przy użyciu niewielkich ilości błękitnego barwnika i tak w rezultacie otrzymamy zielone czy turkusowe ciasto - za sprawą żółtek z jaj. Pasta pandanowa czy szpinak da nam ładny zielony kolor, zmielone suszone buraki lub koncentrat z nich zabarwi ciasto na odcienie różu, pasta pomidorowa lub zmielone pomidory dadzą odcienie pomarańczowe i koralowe (podobnie jak czerwona papryka), a np. kurkuma i szafran odcienie żółci.

Motorek

Zadanych pytań: 1446

23.09.2014 10:21

Habibi ma rację - naturalnie nie da się uzyskać intensywnych kolorów, ale delikatniejsze.

Alex_M

Zadanych pytań: 119

23.09.2014 10:21

można wypróbować sok z owoców i warzyw lub ich przecier. ale kolor ciasta nigdy nie będzie taki jak po barwniku

Pietruszka

Zadanych pytań: 523

23.09.2014 11:15

żółty kolor nadaje kurkuma, różowy buraczek, pomarańczowy marchewka, zielony szpinak

pestka

Zadanych pytań: 424

23.09.2014 11:26

można użyćnp. soków niektórych warzyw i owoców lub iść na łatwiznę i dodać gotowe barwniki spożywcze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak