Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Aannkaa82

Zadanych pytań: 209

13.07.2015 19:36

Jak powinien wyglądać i zachowywać sie taki swieży zakwas na chleb... Nastawiłam kilka dni temu, postępuję wg Waszych wskazówek ale co z tego jak nie potrafie ocenic czy jest Ok czy nie.

Najlepsze odpowiedzi (3)

Mama niejadka

Zadanych pytań: 16

14.07.2015 10:18

Jak po dokarmieniu ładnie rośnie to znaczy że pracuje i można próbować upiec pierwszy chlebek :)

Margo1

Zadanych pytań: 2141

13.07.2015 20:27

Ja nie raz widziałam i wąchałam to miał zapach drożdży i były bąbelki ,osobiście nie robiłam ,jedynie tylko to pamiętam .

anemon

Zadanych pytań: 163

13.07.2015 20:44

Nie martw się, jeśli nie pojawiła się pleśni, to na pewno wszystko jest z zakwasem w porządku. Postępuj dalej zgodnie z planem, a wkrótce upieczesz pyszny chleb.

Odpowiedzi (5)

dom-agi

Zadanych pytań: 2

13.07.2015 19:48

Na moim się pojawiły liczne bąbelki, nawet po zamieszaniu zaraz się pojawiają, pachnie kwaskowato, ale nie octem. Mój brat stwierdził, że zapach przypomina mu drożdże.

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

13.07.2015 20:23

Powinien mieć zapach drożdży wtedy jest dobry

Konczi

Zadanych pytań: 632

14.07.2015 07:50

a pracuje Ci zakwas? ma dość mocny zapach ? Ja bawiłam się przez pewien czas z zakwasem i niestety odszedł w zapomnienie ale jeszcze raz nastawie po urlopie ;)

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

14.07.2015 09:29

na poczatku mozesz do pieczonego chleba dodac, poza zakwasem, odrobine swiezych drozdzy. Sam zakwas, a raczej jego moc, mozesz ocenic po tym czy po dokarmieniu dobrze buzuje. Choc nie zawsze, czasami jest tak ze zakwas jest mocny, ale nie buzuje wcale super po dokarmieniu. Wtedy mozesz w miseczce zmieszac troche zakwasu i maki, na gesto, bardzo gesto. Odstawiasz taka probke na powiedzmy 3 godziny, jezeli takie 'ciasto' rosnie, to znaczy ze Twoj zakwas nadaje sie do pieczenia chleba. I tak jak pisze anemon, najwazniejsze, zeby nie bylo plesni. Samo zamieszanie zakwasu i pojawienie sie przy tym bombelkow, nie swiadczy o pobudzeniu zakwasu, tylko o tymczasowym napowietrzeniu. Zakwas to sa dzikie drozdze, bakterie kwasu mlekowego i w mniejszym stopniu octowego, zeby pobudzic je do dzialania, musza byc dokarmione przed uzyciem.

Helena63

Zadanych pytań: 14

14.07.2015 19:47

taki młody zakwas jeszcze tak dobrze nie będzie pracował.powinien mieć gąbczastą strukturę, najlepiej jak jest gęsty

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak