Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

anemon

Zadanych pytań: 163

06.08.2013 13:24

Jak powinno się traktować rukolę, czy tak jak każdą inną sałatę czy też mozna ją pokroić nożem? Czasami są małe, zgrabne listki, które można podać w całości, a czasam są bardzo duże.

Najlepsze odpowiedzi (3)

Konczi

Zadanych pytań: 632

06.08.2013 14:49

ja zawsze szarpię sałatę bez znaczenia jaki jej rodzaj

halina17

Zadanych pytań: 271

06.08.2013 15:13

Ja każdy gatunek sałaty rwę palcami nie kroję nożem.

Renata9

Zadanych pytań: 329

06.08.2013 13:25

nigdy jej nie kroje nozem, zawsze rozrywam na kawalki

Odpowiedzi (19)

Alex_M

Zadanych pytań: 119

06.08.2013 13:33

ja zawsze szarpie palcami :)

barbara11561

Zadanych pytań: 1084

06.08.2013 13:33

ja nigdy żadnej sałaty nie kroję nożem,zawsze szarpię listki palami:)

Karolina4

Zadanych pytań: 5

06.08.2013 13:34

Żadnej sałaty nie wolno kroić nożem. Trzeba ją delikatnie opłukać wodą, osuszyć i rękami porwać na drobniejsze części.

Ada-Gaba

Zadanych pytań: 863

06.08.2013 13:35

tylko rozrywać ręcznie lub podawać w całości

IwonaDD

Zadanych pytań: 6

06.08.2013 13:36

podobnie jak poprzedniczki większe liście rwę w rękach

Margo1

Zadanych pytań: 2141

06.08.2013 13:37

ja rukolę rozrywam palcami .

borgia

Zadanych pytań: 89

06.08.2013 13:40

Staram się co prawda podawać w całości, odrywając jedynie ogonki palcami (bo szybciej), ale... Zastanawiam się sama jak to jest w momencie, kiedy do pesto sieka się blenderem delikatną bazylię. Ja tak robię pesto z rukoli - jadąc nożem blendera bez obciachu. Czy w tym przypadku wolno? ;)

SmacznaPyza

Zadanych pytań: 1620

06.08.2013 13:45

z krojeniem sałaty nożem to nie do końca jest tak, że nie wolno czy nie powinno się..... Teraz mamy noże ze stali nierdzewnej albo ceramiczne i krojenie nimi zieleniny nie szkodzi jej - kiedyś były noże ze zwykłe stali i ta wchodziła w reakcje chemiczne z sokami roślinnymi. Jednak gdy kroimy to przytrzymujemy zieleninę ręką, czasami zbyt mocno, i miażdżymy ją więc rozrywanie tak nie maltretuje liści

ben-ka

Zadanych pytań: 459

06.08.2013 13:58

Komu przeszkadzała odpowiedż Pyzy,że od ręki być może bez czytania dał Jej "-" ??? Ktoś chyba ma zły dzień,a ja mam dobry i daję "+":)

anemon

Zadanych pytań: 163

06.08.2013 13:59

Ja też rwę palcami, ale czasami jak się robi sałatę dla "pułku wojska", to mam wrażenie, że nozem byłoby szybciej, ale może się mylę. Dziękuję za wyjaśnienia, właśnie robiąc pesto z rukoli narodziło się to pytanie. Faktycznie teraz mamy zupełnie inne noże niż jeszcze kilka lat temu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak