Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Katarina

Zadanych pytań: 21

07.08.2013 15:44

Jak pozbyć się uporczywych zabrudzeń, przypaleń znajdujących się na blaszce z piekarnika?

Najlepsze odpowiedzi (3)

emeslive

Zadanych pytań: 288

07.08.2013 15:52

Podobnie jak Krystyna, używam do czyszczenia piekarnika i blach sody oczyszczonej. Z sody i soku z cytryny robię gęstą papkę i nakładam ją na przypalone miejsca, zostawiam na kilka minut i ścieram ściereczką. Bardzo ładnie schodzi, ale trzeba uważać, bo ta papka potrafi nieźle podrażnic skórę - warto użyć rękawic.

Katarina

Zadanych pytań: 21

07.08.2013 15:46

Wczoraj piekłam ziemniaki w piekarniku i nie dałam nic na spód aby zapobiec przypaleniu. Dzisiaj próbowałam się tego pozbyć: najpierw rozgrzałam piekarnik na blachę wysypałam sól i wstawiłam na 20 minut - nic nie pomogło. Później użyłam takiego środka do usuwania tłuszczu zostawiłam na kilka minut - też nic, cif też się nie spisał. Mama doradziła żebym zagotowała wodę i zrobiła rozczyn z wody i octu zalała tym blachę i zostawiła na kilka minut też nic nie dało. I tak po wielu próbach zostałam z przypaloną blachą.

Krystyna32

Zadanych pytań: 1570

07.08.2013 15:50

ja mieszkam dwie szklanki ciepłej wody z 3 łyżkami sody oczyszczonej i takim roztworem myję blachę, a następnie płukam zimną wodą, jeżeli blacha jest mocno zabrudzona to można nasączyć ściereczkę takim roztworem,położyć na blaszce na ok. 15 min i potem spłukać,

Odpowiedzi (15)

Margo1

Zadanych pytań: 2141

07.08.2013 15:48

Spróbuj , najlepszą podobno metodą jest użycie soli , wystarczy posypać solą i podgrzac piekarnik tak długo aż sól zrobi się brązowa.

Margo1

Zadanych pytań: 2141

07.08.2013 15:51

Ewentualnie użycie 1:1 gorącej wody z octem, do tego możemy jeszcze dodac niewielką ilość płynu do mycia naczyń , dla zapachu .Myjemy piekarnik.

lee-aa

Zadanych pytań: 28

07.08.2013 15:53

Ostatnio ratowałam blachę starym sposobem - nalałam do niej wody, wycisnęłam cytrynę i wstawiłam do piekarnika z ustawioną temperaturą 80 stopni, po godzinie nie było śladu po przypaleniu.

Katarina

Zadanych pytań: 21

07.08.2013 15:53

@Margo bez urazy ale podajesz sposoby , których już próbowałam...

Janina

Zadanych pytań: 159

07.08.2013 15:54

Zalać blachę ciepłym roztworem sody lub octu z wodą i pozostawić na dłużej, moim zdaniem powionno odmoknąć i umyjesz, Ja tak robiłam i było skutecznie;)

Katarina

Zadanych pytań: 21

07.08.2013 15:55

Krystyna i Emeslive idę wypróbować Wasz sposób - będę relacjonowała na żywo hehehe

idealme

Zadanych pytań: 62

07.08.2013 16:10

ja zawsze spryskuje jakimś cilit bangiem itp i zostawiam na jakiś czas, potem ładnie schodzi :)

Róża1

Zadanych pytań: 7

07.08.2013 16:29

ja też skorzystam z Waszych porad:-)

teresa18

Zadanych pytań: 502

07.08.2013 16:34

może wykorzystasz nowy fairy, który podobno jest rewelacyjny

Klausia

Zadanych pytań: 251

07.08.2013 16:39

Moczę w wrzątku z płynem do naczyń, solą i sodą czyli wszystko na raz :) Choć jak coś się bardzo zapiecze to przy kolejnych pieczeniach, a później próbach doczyszczenia będzie już co raz łatwiej :) Sprawdza się chyba powiedzenie, że brud grubości 1cm sam odpada haha żartuję oczywiście :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak