Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zakupy i składniki- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

monika141

Zadanych pytań: 224

02.02.2013 16:50

Jak poznać że awokado jest dojrzałe?

Odpowiedzi (3)

Habibi

Zadanych pytań: 690

02.02.2013 16:52

ugina się pod naciskiem palca

arbuzowo

Zadanych pytań: 11

02.02.2013 17:14

Jest dość miękkie. Dodatkowo najczęściej ma wówczas taką zielono - czarną skórkę (wraz z dojrzewaniem skórka awokado staje się co raz ciemniejsza). Wyglądają dość nieładnie, ale są wówczas miękkie i mają najlepszy smak. Te ładne zielone są zazwyczaj niedojrzałe i twarde. Jeżeli kupisz takie, najlepiej je zawinąć w gazetę i pozostawić na około 1-2 tygodnie, aż zmięknie.

arbuzowo

Zadanych pytań: 11

02.02.2013 17:17

Nie wiem czy kiedyś przyrządzałaś awokado - jeżeli nie, musisz pamiętać o jednej rzeczy. Jak oddzielisz awokado od pestki - wewnętrzna część (ta żółto - biała) zacznie brązowieć. Żeby tego uniknąć, zaraz po oddzieleniu awokado od pestki skrop je delikatnie cytryną. Wówczas kolor pozostanie bez zmian.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak