Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Konczi

Zadanych pytań: 632

18.02.2015 14:01

Jak przygotowujecie ciemny sos ???

Najlepsze odpowiedzi (3)

wwwiolka

Zadanych pytań: 22

18.02.2015 15:04

Mocno przypieczony garnek po mięsie z cebulką zalewam wodą i gotuje, dodaję mąki do zgęstnienia.

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

18.02.2015 14:34

zazwyczaj robię ciemny sos jak piekę a potem duszę mięso taki najbardziej nam smakuje bo jest naturalny

Milka100

Zadanych pytań: 76

18.02.2015 14:18

Podsmażam mocno mięso, lub robię ciemną zasmażkę:)

Odpowiedzi (11)

Renataj

Zadanych pytań: 1275

18.02.2015 14:28

Ja do ciemnego sosu zazwyczaj dodaję zmielone trzony suszonych grzybów i sos wychodzi faktycznie ciemny ale zawsze ma posmak grzybowy.

Alex_M

Zadanych pytań: 119

18.02.2015 14:48

najczęściej robię go do pieczeni. wtedy zlewam do rondelka płyny, które się wytworzyły podczas pieczenia, dodaję zrumienioną cebulką itp

borgia

Zadanych pytań: 89

18.02.2015 14:53

Tylko i wyłącznie rumieniąc mocno mięso. Tak w ogóle doskonałym ciemnym sosem jest sos na bazie pieczonych mocno kości - wręcz przypalonych. Piecze się je z warzywami. Im mocniej, tym mocniejszy sos, ale wymaga to trochę poświęcenia czasowego. Polecam - jak się ma trochę wolnego czasu - zrobić gravy. Choć mnie pozostała nazwa "pieczeniowy".

Adam/ZUB3R

Zadanych pytań: 189

18.02.2015 15:09

ja robię tak samą jak dziewczyny

Margo1

Zadanych pytań: 2141

18.02.2015 15:30

Najpierw smażę mięsko z cebulką lub bez aż zarumieni się dodaję do wywaru i zagęszczam woda z mąką

Janina

Zadanych pytań: 159

18.02.2015 15:35

Pod koniec smażenia mięsa dodaję cebulę i wszystko razem smażę aż do mocnego zrumienienia, następnie podsypuję mąką i jeszcze razem podsmażam. Podlewam bulionem lub wodą, przyprawiam i sos gotowy;)

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

18.02.2015 15:37

ciemny sos robię zawsze jak robię pieczeń i mam ciemny tłuszcz który podlewam wywarem i zagęszczam mąką

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

18.02.2015 15:37

z mocno zrumienionego mięsa, wlać wody ile potrzeba i daję miąższ chleba razowego i miksuję, ma ciemny kolor i nie trzeba zagęszczać mąką..

mysza75

Zadanych pytań: 96

18.02.2015 15:56

z pieczeni robię sos, i często podsmażam go z cebulką, czasami miksuje blenderem wtedy cebulka zgęści sos i nie dodaję mąki już, ale różnie to bywa mąka też zagęszczam

berys18

Zadanych pytań: 1434

18.02.2015 16:14

podsmażam mięso dość mocno, na ciemno brązowy kolor

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak