Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Nalewki i alkohole- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

potri20

Zadanych pytań: 20

13.05.2015 21:20

Jak przyrządzacie pigwówkę?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Damiano

Zadanych pytań: 0

23.05.2015 08:46

nie robię takiej nalewki

ben-ka

Zadanych pytań: 459

14.05.2015 08:59

Proszę bardzo, to mój sprawdzony i bardzo łatwy przepis http://www.doradcasmaku.pl/przepis/298663/nalewka-pigwowa.html. Możesz też zrobić nalewkę na bazie soku z pigwy, przepis tez mam zamieszczony w swojej księdze przepisów.

Stenka

Zadanych pytań: 467

15.05.2015 21:20

mam w swoich przepisach, robię co roku i wszystkim smakuje

Odpowiedzi (19)

Internetowa Kuchnia

Zadanych pytań: 49

14.05.2015 00:04

nigdy jeszcze nie robiłam :)

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

14.05.2015 00:38

Składniki podstawowe: owoce pigwowca (1kg), cukier (1kg), spirytus 70% (1l). Dodatkowe:miód cynamon goździki wanilia skórka pomarańczowa jabłka korzeń arcydzięgla.Przygotowanie: W przeciwieństwie do większości nalewek, nie zalejemy owoców od razu spirytusem. Pamiętajmy, aby owoce były dojrzałe, żółte, prawie pomarańczowe. Na początek myjemy je, kroimy na ćwiartki, bądź mniejsze części, oczyszczamy z gniazd nasiennych (w pestkach zawarty jest kwas pruski), wkładamy do słoja na przemian z warstwami cukru. Moglibyśmy na tym poprzestać, nakrywając słój z wierzchu ściereczką i odstawiając na około 2-3 tygodnie, aż owoce puszczą cały zwarty w sobie sok. Ale... grozi to niestety fermentacją, a nie robimy bynajmniej wina. Dlatego do słoja dolewamy niewielką ilość, wcześniej przygotowanego spirytusu, np. 150 ml i szczelnie zakręcamy. Co jakiś czas warto słojem/balonem/pojemnikiem potrząsnąć, aby cukier dobrze się rozpuścił. Gdy już to się stanie, dolewamy resztę - 850 ml spirytusu (70%), możemy od razu wlać cały, ale cukier przez to może się nam źle rozpuszczać. Słój odstawiamy w ciepłe miejsce - na nasłoneczniony parapet, nieopodal kominka. Po około miesiącu, lub dwóch zlewamy I nastaw. Owoce możemy odcisnąć lub zasypać niewielką ilością cukru i gdy znów puszczą sok wyciągając alkohol, połączyć tak powstały, słodszy i słabszy II nalew z pierwszym. Proporcje w jakich oba płyny mieszamy zależą już od naszych upodobań smakowych. Możemy również pozostawić owoce jako znakomity dodatek do herbaty. Nalewkę warto teraz odstawić w chłodne miejsce, aby samoistnie nieco się sklarowała. Po paru dniach lub jeśli nam się nie śpieszy tygodniach, należy ją przefiltrować, przez np. filtr do kawy lub kawałek płótna. Należy to zrobić delikatnie, tak aby nie poruszyć wytrąconego na dnie osadu. Przefiltrowaną nalewkę rozlewamy do butelek, szczelnie zamykamy, możemy zalać lakiem i odstawiamy na przynajmniej pół roku, a najlepiej do następnej jesieni. W zależności od naszych upodobań smakowych, możemy zmniejszać lub zwiększać ilość cukru (pamiętajmy, iż pigwa jest bardzo kwaśna), obniżać lub podwyższać moc alkoholu. Spirytus 70% w praktyce otrzymujemy mieszając litr spirytusu 95% z litrem wódki 45%, lub dolewając do 95% spirytusu około 400 ml czystej źródlanej wody. Wszelkie ingrediencje - cynamon w dużych kawałkach (zmielony przysporzyłby nam kłopotów z filtracją), wanilię przekrojoną wzdłuż, skórki pomarańczowe, mandarynowe, cytrynowe, korzeń arcydzięgla dodajemy podczas maceracji. Litrem miodu, możemy zastąpić cukier, najlepiej jeśli będzie to miód lipowy, wielokwiatowy, raczej nie poleca się zbyt wyrazistych jak np. gryczany, gdyż może on z dysharmonizować smak nalewki. Świetnym, acz dość rzadko stosowanym sposobem na wzbogacenie smaku jest dodanie aromatycznych jabłek (np. malinówek) i niewielką ilość cynamonu.

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

14.05.2015 00:39

Metody alternatywne: Po pierwsze możemy użyć innego alkoholu - whiskey, brandy, rum będą się świetnie nadawać. Po drugie - możemy przyrządzić syrop z kilograma cukru na pół litra wody, do którego po zagotowaniu wkładamy pokrojoną pigwę oraz wszelkie dodatki i gotujemy jeszcze 5 do 45 min. Następnie do przestudzonego, przefiltrowanego soku dolewamy litr mocnego alkoholu, butelkujemy i odstawiamy na co najmniej miesiąc. Niestety podgrzewając owoce ryzykujemy, iż cała nalewka nabierze niepożądanego kompozytowego posmaku. Po trzecie należy eksperymentować, szukać nowych smaków i z roku na rok wzbogacać swoją wiedzę i organoleptyczne doznania.

ilka01

Zadanych pytań: 6

14.05.2015 08:28

nigdy nie robiłam jeszcze :)

gosia56

Zadanych pytań: 466

14.05.2015 09:14

Pigwę bardzo lubię ale robię z niej tylko kompot

adelajda

Zadanych pytań: 234

14.05.2015 09:50

Kiedyś piłam taką nalewkę, nigdy nie robiłam ...robiłam tylko pigwę zasypaną cukrem ....

pestka

Zadanych pytań: 424

14.05.2015 10:54

propozycję zrobienia nalewki z pigwy mam w swojej księdze

Konczi

Zadanych pytań: 632

14.05.2015 10:56

nigdy nie robiłam sama więc z przyjemnością pod czytam wątek ...

Czyki

Zadanych pytań: 72

14.05.2015 11:07

Sama nie robiłam, ale piłam i na prawdę bardzo była smaczna:) tylko nie wzięłam przepisu:(

Mniam

Zadanych pytań: 87

14.05.2015 11:37

Owoce pigwowca kroję i zasypuję cukrem. Po 2 tygodniach zlewam sok i mieszam z alkoholem :) Prosta, ale jaka pyszna!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak