Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Nalewki i alkohole- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

bietka

Zadanych pytań: 563

08.07.2014 09:02

Jak robicie nalewkę z wiśni ?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Zdzisław

Zadanych pytań: 582

12.07.2014 09:08

fajne pomysły tutaj zobaczyłem na wiśniówke

gosia561

Zadanych pytań: 1389

14.07.2014 12:46

drylowane zalewam spirytusem

kloruś

Zadanych pytań: 4

20.07.2014 12:20

W tym roku robiłam nalewkę wiśniową sposobem mojej teściowej. Wiśnie dryluję, dodaje łyżkę pestek i cukier. Zostawiam w słoju przykrytym ścierką (żeby robaki nie właziły) aż zacznie fermentować co potrwa kilka dni. Potem zalewam spirytusem wymieszanym z wódką 1:1 i dodają miąższ dwóch lasek wanilii i same laski. Zostawiam do przegryzienia. im dłużej tym lepiej. Nigdy nie zalewam owoców czystym spirytusem gdyż tak wysokie stężenie sprawia że część smaku owoców zamyka się w nich.

Odpowiedzi (12)

bietka

Zadanych pytań: 563

08.07.2014 10:23

no co z wami nie robicie nalewek z wiśni?

Wiktoria29

Zadanych pytań: 18

08.07.2014 10:35

ja mam w planach ale jeszcze się nie zabrałam

Mniam

Zadanych pytań: 87

08.07.2014 11:37

Nalewka z wiśni to musi być obowiązkowo, bo najbardziej smakują mi wisienki :) zasypuję cukrem i dodaję połowę alkoholu. Po tygodniu wlewam resztę planowanych procentów. No i wiadomo, że jak postoi dłużej to jest lepsza :)

bietka

Zadanych pytań: 563

08.07.2014 13:30

dziękuje za odpowiedź :)

Janina

Zadanych pytań: 159

08.07.2014 13:47

Ja dryluję wiśnie, zasypuję cukrem na dzień lub dwa. Owoce oddzielam i daję dosłoiczków - na wierzch łyżka cukru , pasteryzuję i mam do ciast i deserów. Natomiast do soku jeżeli trzeba to dokładam cukru i mieszam z alkoholem mniej lub więcej procentowym. Mam wykorzystane owoce i naleweczkę;)

Stenka

Zadanych pytań: 467

08.07.2014 16:36

Dryluję owoce wiśni, zasypuję cukrem, żeby owoce puściły sok, p3 dniach zalewam spirytusem i odstawiam na 2 tygodnie. Następnie zlewam płyn i rozcieńczam przegotowana ostudzona wodą.

ben-ka

Zadanych pytań: 459

08.07.2014 17:19

Tutaj masz mój sprawdzony przepis http://www.doradcasmaku.pl/przepis/301723/wisniaczek.html ale jak dobrze poszukasz w moich przepisach,te pewnie jeszcze coś dla siebie znajdziesz.

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

08.07.2014 21:05

najpierw dryluję wiśnie wkładam do słoja i zasypuję cukrem jak puszczą sok to wlewam spirytus , dokładnie mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na kilka dni potem zlewam sok a wiśnie jeszcze zalewam wódką na jakiś czas następnie zlewam ponownie sok i łączę z pierwszym osączonym zamykam butelki do leżakowania a wiśnie wykorzystuję do ciast i deserów.

Niki22

Zadanych pytań: 46

08.07.2014 23:06

odsyłam do mojego przepisu http://www.doradcasmaku.pl/przepis/299927/wisniowka.html

misia53

Zadanych pytań: 339

08.07.2014 23:10

dobrze wiedzieć do kogo mogę na wiśnióweczkę się wprosić.......hi....hi...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak