Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Beiwoj

Zadanych pytań: 1

01.02.2015 11:16

Jak sprawdzamy piersi kaczki czy są gotowe??

Najlepsze odpowiedzi (3)

Ola1young

Zadanych pytań: 7

01.02.2015 13:27

widelcem czy mieso jest miękkie

adelajda

Zadanych pytań: 234

01.02.2015 12:36

ja też sprawdzam widelcem

Motorek

Zadanych pytań: 1446

01.02.2015 14:20

najlepiej naciąć nożem

Odpowiedzi (19)

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

01.02.2015 11:20

Piersi z kurczaka bardzo szybko są miękkie ale można sprawdzić czubkiem noża

gosia56

Zadanych pytań: 466

01.02.2015 11:38

najprościej chyba wbić widelec;)

dollce

Zadanych pytań: 0

01.02.2015 11:40

Ja sprawdzam nożem :)

jagoda5913

Zadanych pytań: 18

01.02.2015 11:42

Widelcem.. .:-)

Renata9

Zadanych pytań: 329

01.02.2015 11:56

najczęściej robię to widelcem

Margo1

Zadanych pytań: 2141

01.02.2015 13:17

ja sprawdzam widelcem

Cynamonka

Zadanych pytań: 79

01.02.2015 13:24

Ja delikatnie nacinam czubkiem noża :)

borgia

Zadanych pytań: 89

01.02.2015 14:51

No to mamy problem... Przyjmuje się, że piersi z kaczki powinny być lekko krwiste, miękkie i delikatne, a w środku gorące - takie uznawane są za idealne. Powoli uczymy się tego starając się nie przesmażać. Osobiście nie miałam okazji (znaczy miałam, ale bardzo krwiste - niestety jeszcze nie dojrzałam) ale bazuję na zebranych informacjach i na tym, że moja Połówka przepada za takimi właśnie, w zasadzie im bardziej krwiste, tym lepsze. Nie powinno się ingerować niczym w strukturę mięsa podczas smażenia, ale pewnie dopóki czegoś nie opanujemy, to nie mamy wyjścia. W każdym razie mięso po dotknięciu palcem powinno być na zewnątrz twarde, a w środku miękkie. To nie paradoks - smażąc na dużym ogniu da się taki efekt otrzymać. I da się wyczuć - ma być po prostu sprężyste. Należy pamiętać o tym, że po usmażeniu powinno się je odłożyć na 5 minut - dojdzie wtedy do siebie. Jeśli masz termometr, to wiedz, że wbity w najgrubsze miejsce powinien wskazywać temperaturę - w zależności od preferencji - 55-65*C. Powyżej uważa się za przesmażone. Po przekrojeniu powinno być różowe (w różnych stopniach, znaczy mam na myśli naszą chęć wysmażenia), może mieć delikatną czerwoną kreseczkę w centrum. Jestem przygotowana teoretycznie, bo w praktyce jeszcze nie smażyłam. Wolałabym mieć do czynienia ze świeżymi piersiami z kaczki do takich celów, a nie z mrożonymi. I tylko dlatego. Sucha zaprawa jednak niejednokrotnie mi pomogła ;). Może i Tobie się przyda... Powodzenia.

Janina

Zadanych pytań: 159

01.02.2015 15:15

Sprawdzam widelcem;)

Konczi

Zadanych pytań: 632

01.02.2015 15:19

ja również nakłuwam widelcem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak