Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Michał2

Zadanych pytań: 32

06.01.2015 22:58

Jak ugotować doskonały ryż? jakie macie proporcje woda : ryż? Czy coś dodajecie jeszcze?

Najlepsze odpowiedzi (3)

misia53

Zadanych pytań: 339

07.01.2015 11:56

przeważnie czytam sposób przygotowania a tak ogólnie to też wedle zasady 1:2

Wafelek2601

Zadanych pytań: 692

07.01.2015 14:05

Z reguły daję 2 szklanki wody na szklankę ryżu

jola91

Zadanych pytań: 23

06.01.2015 23:36

Jeśli gotuję ryż na sypko to w proporcji 2:1, gotuję na wolnym ogniu, a następnie daję mu odpocząć pod pierzyną. Czasami zdarza mi się dodać odrobinę kurkumy, by zabarwić ryż na żółto.

Odpowiedzi (31)

anemon

Zadanych pytań: 163

06.01.2015 23:41

To zależy jaki rodzaj ryżu chcesz ugotować i w jak chcesz go ugotować, czyli jaki efekt osiągnąć?

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

07.01.2015 00:00

Stosuję proporcję 2 : 1. Gotuję na wolnym ogniu i mieszam.

norweska20

Zadanych pytań: 400

07.01.2015 00:06

w zależności od rodzaju ryżu- proporcja 2 do 1

Margo1

Zadanych pytań: 2141

07.01.2015 07:14

Wszystko zalezy jaki ryż , ja ostatnio kupuję taki ryż ,ze mogę go gotować godzinę i tak bedzie sypki , wcześniej się kleił , gotuję ja wszyscy .

aginaa

Zadanych pytań: 700

07.01.2015 07:31

ja zawsze na oko robię :)

Mama niejadka

Zadanych pytań: 16

07.01.2015 08:27

Ja też ryż do wody 1:2 nieraz trochę więcej wody :)

Habibi

Zadanych pytań: 690

07.01.2015 08:41

Chyba w Polsce najczęściej stosuje się metodę "makaroową", czyli... weź duży garnek, nalej duuużo wody, dodaj sól i wsyp ryż, a potem gotuj do miękkości ;) A przecież gatunków ryżu jest mnóstwo i można je różnie gotować! Klasycznie podaje się proporcję 2:1 dla ryżu na sypko, ale w sumie ilość wody w stosunku do ryżu zależy głównie od jego gatunku! Inaczej gotuje się ryż brązowy, parboiled czy arborio, a zupełnie inaczej długoziarnisty biały oczyszczony. Więc czytajmy i próbujmy, bo możemy się pozytywnie zaskoczyć efektami :)

borgia

Zadanych pytań: 89

07.01.2015 09:03

Habibi... a zupełnie inaczej przecież ryż basmati, który dodatkowo inaczej się gotuje bezpośrednio, a inaczej namoczony :) - tu masz rację. Niestety to skomplikowana sprawa. Z doświadczenia własnego wiem, że gotowany ryż w proporcjach 1 część (np. szklanka) ryżu na 2 części wody nie będzie całkowicie ryżem sypkim - poza parabolicznym. Owszem... po przepłukaniu zimną wodą, gdy pozbawi się go resztek skrobii już będzie, poza tym, który nam się rozklei zupełnie. I stąd właśnie ważny gatunek i ważna jakość ryży. Jest to jednak idealny ryż do dań azjatyckich, w tym oczywiście też indyjskich. Przy czym można po opłukaniu wrzucić go na rozgrzany olej i chwilkę przesmażyć mieszając tak, aby wysechł i cały był obtoczony olejem, którego wystarczy 1-2 łyżki (w zależności od ilości gotowanego ryżu). I wtedy dopiero zalać wrzącą wodą - bo zalewa się go wrzątkiem - moja propozycja abyś spróbował, dodając do podgrzewanego oleju kardamon w strączkach lub kolendrę w ziarnach - w bardzo rozsądnej ilości. Ryż można gotować na parze - tu już trochę inne podejście do ryżu nas czeka. A tak w ogóle to bardzo polecam: http://swiat-od-kuchni.bloog.pl/id,340503912,title,Ryz-kokosowy-z-kozieradka,index.html Suszoną kozieradkę widziałam już necie, bo ja swoją dostałam od kochanej Pauliny.

berys18

Zadanych pytań: 1434

07.01.2015 09:04

czasem dodaje kurkumę, żeby miał ładny żółty kolor

gacopierz23

Zadanych pytań: 1967

07.01.2015 09:35

od pewnego czasu nie mam z tym problemu, kupiłam naczynie do gotowania ryżu z Tupperware daje 2 szklanki ryżu 3,5 szklanki wody i ryż jest sypki i miękki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak