Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

12.10.2013 13:51

Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko ?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Habibi

Zadanych pytań: 690

12.10.2013 14:54

@Alex, moja Mama też i gryczaną wkłada w poduchy, i jęczmienną, i ryż czasami ;) To i u nas też Babciny sposób, no i dobrze się sprawdza u zapracowanych - wracasz do domu, kasza ciepła i gotowa :) Jeśli chodzi o goryczkę to nie mam pojęcia czemu pojawia się w jaglance, ale często mi się to w życiu zdarzało - wrzątek to w dużym stopniu eliminuje. No i ważne jest porządne wypłukanie ;)

Habibi

Zadanych pytań: 690

12.10.2013 14:24

Robię wstępnie, jak Alex, ale jeszcze po opłukaniu sparzam wrzątkiem, aby usunąć potencjalną goryczkę z kaszki. Potem gotuję w proporcjach 1 szkl. kaszy + 2 szkl. wody + 1 łyżka masła i sól. Kiedy kasza pod pokrywką wchłonie większość wody, zdejmuję z ognia i wstawiam do nagrzanego piekarnika lub owijam garnek ścierką, wkładam między poduchy a kołdrę złożoną 2-3 razy. Pozostawiam na kilka godzin - kasza wychodzi sypka i gorąca po tym czasie :)

Alex_M

Zadanych pytań: 119

12.10.2013 14:05

ja robię tak: płuczę na gęstym sicie, wrzucam do garnka i na szklankę kaszy daję ok 2,5 szklanki wody. dodaję też łyżkę masła i sól :)

Odpowiedzi (10)

teresa18

Zadanych pytań: 502

12.10.2013 13:56

przykro mi ale nie umiem na to pytanie odpowiedzieć, nigdy tej kaszy nie gotowałam

Alex_M

Zadanych pytań: 119

12.10.2013 14:36

ja w poduchy wkładam zawsze gryczaną :) moja babcia tak robiła :) nie wyczułam nigdy goryczki w jaglance, od czego to zależy?

caralajna

Zadanych pytań: 435

12.10.2013 15:11

myślałam że się nie da, ale spróbuję płukać przed gotowaniem następnym razem

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

12.10.2013 15:14

Dziękuję dziewczyny za rady, jak dotąd kasza jaglana nie wychodziła mi taka jak bym chciał, teraz powinno się udać :)

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

12.10.2013 16:45

mocze ja około 2 godz odcedzam i gotuje ok 10 min i wyłaczam palnik czekam az zaparzy sie w parze od czasu do czasu mieszam

Aleksandra/Olcia

Zadanych pytań: 215

12.10.2013 17:21

wg przepisu na opakowaniu

anemon

Zadanych pytań: 163

12.10.2013 18:07

Ja robię tak jak w tym przepisie: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/146121/kasza-jaglana-z-wieprzowina.html

anemon

Zadanych pytań: 163

12.10.2013 18:11

@caralajna, ja zalewam kaszę w misce dużą ilością wody, chwilę czekam i wylewam wodę wraz z pływającym osadem z nad powierzchni kaszy. Jak już woda jest czysta wylewam na gęste sitko.

caralajna

Zadanych pytań: 435

13.10.2013 08:06

@dzięki anemon, rozumiem że po prostu wystarczy wypłukać skrobię, która skleja ziarenka :))

anemon

Zadanych pytań: 163

14.10.2013 20:00

Tak właśnie, no i oczywiście zanieczyszczenia, które czasami są całkiem spore. Tyle razy zmieniam wodę, aż w końcu jest czysta.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak