Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

cooleczka

Zadanych pytań: 539

19.08.2013 10:55

jak zrobić dobry domowy majonez?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Habibi

Zadanych pytań: 690

19.08.2013 11:39

@Janina - ja to już się nawet nie bawię we wlewanie oleju strumyczkiem - wbijam na dno szerszego słoika jajko, dodaję musztardę, wlewam cały olej - zanurzam końcówkę z nożykami, aż oprze się o dno i włączam najwyższe obroty - powoli podnoszę końcówkę i natychmiast wszystko zamienia się w białą puszystą masę :) kiesy majonez jest zbyt rzadki, dolewam więcej oleju i dalej miksuję! trwa to kilkadziesiąt sekund :) musztarda powoduje, że tworzy się emulsja z jajka i oleju - nie bać się tylko ilości oleju... im chcemy gęściejszy majonez, tyl tego oleju więcej należy dolać!

Habibi

Zadanych pytań: 690

19.08.2013 11:21

Ja od bardzo wielu lat ubijam majonez na całym jajku + ok. szklanka oleju + pełna łyżeczka musztardy (ulubionej - ja używam francuskiej pełnoziarnistej na zmianę z sarepską) - miksowanie (tzw. "żyrafą" do rozdrabniania zupek niemowlaczkom) zajmuje jakąś minutę! dosłownie :)) majonez puszysty, kremowy w smaku i naturalny! nie solę i nei dodaję innych przypraw...

Cynowa_Beata

Zadanych pytań: 32

20.08.2013 12:54

W domu robiliśmy taki zawsze na święta, teraz chętnie bym do tego wróciła. Ale muszę kupić sobie makutrę, bo taki ucierany drewnianą gałką wychodzi najlepszy. Przepisów jest dużo, najwygodniej jest robić w 2 osoby żeby strumyczek oleju był nieprzerwany :)

Odpowiedzi (15)

gosia56

Zadanych pytań: 466

19.08.2013 11:01

bardzo bardzo dawno nie robiłam takiego majonezu chętnie poczytam jak go zrobić mam jajka od swoich kur

cooleczka

Zadanych pytań: 539

19.08.2013 11:04

ja robiłam kilka razy, ale niespecjalnie mi wyszedł

Renata9

Zadanych pytań: 329

19.08.2013 11:07

najlepiej mieć swojskie jajka i dolewać powoli i małymi porcjami olej i miksować, aż do uzyskania konsystencji majonezu, a na końcu dopiero doprawić przyprawami

cooleczka

Zadanych pytań: 539

19.08.2013 11:08

a jakiej musztardy używacie?

halina17

Zadanych pytań: 271

19.08.2013 11:09

Dawniej robiłam majonez z samych żółtek a teraz robię razem z białkami i jest puszysty mi bardzo smakuje i rodzince.Można zrobić sobie nawet smakowy majonez np paprykowy. Miksuję białko z żółtkiem tak jak na biszkopt, dodaję łyżkę musztardy (zależy kto jaką lubi) sól do smaku , łyżkę soku z cytryny , miksuję cały czas . Następnie powoli wlewam ok 250 ml oleju(obojętnie jaki mam w domu) cały czas miksując. Można dodać mniej oleju będzie" lżejszy" majonez. Można doprawić wg własnego "gustu".

Renata9

Zadanych pytań: 329

19.08.2013 11:10

to zależy czy bardziej lubisz ostrzejszy majonez, czy też łagodniejszy to taką musztardę dodajesz

gosia56

Zadanych pytań: 466

19.08.2013 11:11

Bardzo chciałam podziękować za tą złą odpowiedz co w tym złego ze chętnie bym poczytała jak zrobić dobry majonez jest ci lepiej??????????to stawiaj sobie ile ich chcesz;)

berys18

Zadanych pytań: 1434

19.08.2013 11:14

kiedyś robiłam majonez w makutrze, trzeba było długo ucierać. Jaki wyjdzie w mikserze to nie wiem

Janina

Zadanych pytań: 159

19.08.2013 11:26

Bardzo fajny wychodzi w mikserze. Wybijam całe jajko, miksuję po chwili wlewam olej cieniuteńkim strumyczkiem ciagle miksując do uzyskania majonez, nastepnie dodaję szczypte solo, trochę pieprzu, sok z cytryny i musztardę ;)

cooleczka

Zadanych pytań: 539

19.08.2013 11:27

Dzięki Wam:) nie robiłam nigdy z całego jajka, na pewno spróbuję, te gotowe już mi uszami wychodzą, a dostałam wiejskie jajka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak