Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Hanna5

Zadanych pytań: 405

19.06.2016 10:59

Jak zrobić jagody do słoiczka na zimę? Przyznaję ,że nigdy ich nie robiłam.

Najlepsze odpowiedzi (3)

Habibi

Zadanych pytań: 690

20.06.2016 17:49

Ja wsypuję opłukane owoce do słoika niemal po sam brzeg i dosypuję cukru ile wejdzie. Stukam słoiczkiem o blat wyściełany ściereczką i mocno zakrecam. Pasteryzuję 10-12 minut.

RenataZ-et

Zadanych pytań: 14

19.06.2016 17:09

Do jagód w słoiczku dodaj cukier i pasteryzuj.

mysza75

Zadanych pytań: 96

20.06.2016 10:18

cukrem zasypuję i potem pasteryzuję

Odpowiedzi (23)

bertpvd

Zadanych pytań: 19

19.06.2016 11:33

jagody gotuje razem z cukrem przez 10/15 minut w wartości 2 do 1 czyli na 1kg jagód dodaję 0.5 kg cukru.

Ela427

Zadanych pytań: 12

19.06.2016 11:50

ja robię dżem jagodowy jest pyszny ,raz robiłam jagody w syropie cukrowym też mi smakowały ale zdecydowanie wolę dżem

Renataj

Zadanych pytań: 1275

19.06.2016 11:56

Oczyszczam jagódki, płuczę i odsączam na sicie.Słoiki 250ml napełniam do połowy owocami /owoców nie ugniatam/ i wsypuję 2 łyżki cukru, dosypuję jagód do pełna i wsypuję 1-2 łyżki cukru. Słoiki zakręcam, wstawiam do garnka, nalewam wody do 2/3 wysokości słoików i zagotowuję. Następnie zmniejszam gaz i gotuję ok. 20 min. Słoiki pozostawiam jeszcze w garnku ok. 15 min., wyjmuję i wynoszę do piwnicy. Cukru dodaję w zależności od słodkości owoców.

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

19.06.2016 11:59

Umyte jagody daję do umytych słoików po dżemie i zasypuję cukrem (na 250 ml. słoik daję 125 dag. cukru) i zalewam wodą do 3/4 słoika. Gotuję 20 minut i zostawiam w tej gorącej wodzie do wystygnięcia słoików. Potem obracam je do góry dnem.

Motorek

Zadanych pytań: 1446

19.06.2016 12:49

umyte jagody daję do słoiczka, dodaję 1 łyżkę cukru i wlewam wodę. Zakręcam i pasteryzuję ok. 20 minut.

Alex_M

Zadanych pytań: 119

19.06.2016 13:43

jagody zasypuję cukrem i pasteryzuję

Mniam

Zadanych pytań: 87

19.06.2016 13:59

Zawsze robiłam tak, że jagody wsypywałam do słoików na przemiennie z cukrem i czekałam aż puszczą sok i wtedy z jednego uzupełniałam resztę. Od pewnego czasu jagody zasypuję w misce. Kiedy puszczą sok, przekładam do słoików i zalewam sokiem. Takie pasteryzuję.

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

19.06.2016 14:56

zasypać cukrem a następnie poddać pasteryzacji

pestka

Zadanych pytań: 424

19.06.2016 16:37

jagody zasypuję w słoiczkach cukrem i pasteryzuję

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

19.06.2016 16:49

Jagody zasypuje cukrem i konserwuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak