Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Ania96

Zadanych pytań: 8

15.07.2015 21:35

Jak zrobić sok malinowy na zimę? Mam tu na myśli proporcje cukru w stosunku do malin.Sok chciałabym zrobić w butelce podobnej do te:j http://allegro.pl/szklana-butelka-z-korkiem-oxford-1l-bormioli-rocco-i5511312353.html Myślicie że przetrwa zimę?Nie wiem też czy w takiej butelce można go pasteryzować.Co na ten temat sądzicie?

Najlepsze odpowiedzi (3)

ben-ka

Zadanych pytań: 459

15.07.2015 21:58

Ja sok robię w gąsiorku czyli starą metodą i zawsze jaka warstwa owoców, taka warstwa cukru. Po przecedzeniu sok zagotowuję i przelewam do butelek.

barbara11561

Zadanych pytań: 1084

15.07.2015 22:03

Też gotuję sok i przelewam gorący do wygotowanych butelek z zakrętkami .Już nie pasteryzuję.Jeśli nie jest otwarty to śmiało przetrzyma zimę (u mnie stoi nawet 2 lata jak robię dużo)-jeśli już otworzysz to musisz trzymać go w lodówce:):)

Grazyna0211

Zadanych pytań: 1477

15.07.2015 21:48

trudno powiedzieć ja maliny zasypuję cukrem w słoiczkach i pasteryzuję stoją bez problemu całą zimę

Odpowiedzi (11)

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

15.07.2015 22:12

Ja gorący sok przelewam do słoiczków i już nie pasteryzuję, zawsze przetrzymuje zimę

magda1976

Zadanych pytań: 1

15.07.2015 22:45

Cukru daję zawsze "na oko", po prostu sprawdzam, czy jest wystarczająco słodki. Zlewam gorący do butelek i nie pasteryzuję.

Klausia

Zadanych pytań: 251

15.07.2015 23:06

U mnie w księdze znajdziesz przepis i wskazówki :)

pestka

Zadanych pytań: 424

16.07.2015 08:03

ja sok robię w sokowniku i na 1 kg malin daję od 300 g do 500 g cukru ( jeżeli chcę aby był bardzo słodki ) , wlewam jeszcze gorący do butelek , dla pewności można jeszcze pasteryzować ok. 10 mint

Alex_M

Zadanych pytań: 119

16.07.2015 08:11

sok robię w sokowniku. zlewam później gorący do butelek wyparzonych i zakręcam. trzyma się całą zimę

Janina

Zadanych pytań: 159

16.07.2015 08:24

Robię najwięcej przez sokownik ale zasypuję również cukrem w szklanym naczyniu i później zlewam. Cukru daję na oko;)

Franciszek

Zadanych pytań: 4

16.07.2015 09:06

Cukier dodaję na oko, i jeszcze próbuję ,wlewam goræcy sok do butelek

jagoda5913

Zadanych pytań: 18

16.07.2015 09:21

Robię do butelek z sokownika i nie pasteryzuję .

mysza75

Zadanych pytań: 96

16.07.2015 09:51

ja robię sok bez cukru i się trzyma, także ilość cukru to już rzecz od ciebie zależna. Ja robię w sokowniku i zalewam gorącym sokiem i zakręcam, nie gotuje już i trzyma się całą zimę

jola91

Zadanych pytań: 23

17.07.2015 09:08

Cukru sypię na oko, potem smakuję sok i w razie potrzeby dosypuję. Przelewam do słoiczków i pasteryzuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak