Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

jasiek

Zadanych pytań: 1346

23.01.2015 12:49

jak zrobić zakwas na żurek?

Odpowiedzi (17)

Ola1984

Zadanych pytań: 295

23.01.2015 20:26

Polecam Ci mój przepis na zakwas na żurek, taki robię od lat: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/285150/domowy-zakwas-na-zurek.html

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

24.01.2015 00:16

Mąkę żytnią razową wymieszać z ciepłą wodą tak aby nie było grudek i w szklanym naczyniu pozostawić w ciepłym miejscu można dodać czosnek,liście laurowe i ziele angielskie do smaku całość przykryć gazą lub czystą ściereczką.

misia53

Zadanych pytań: 339

24.01.2015 14:00

Prawie wszystko już napisane , ja dodam tylko ze swojego doświadczenia ,że mąka też ma wpływ na smak zakwasu. Nie znam typów czyli cyferek ale wolę tę grubo mieloną , bardziej mi żurek smakuje. Miałam też bardzo drobniutką , miałką mąkę ale nie byłam zachwycona.

migotka28

Zadanych pytań: 20

24.01.2015 16:47

składniki: 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000 1 litr przegotowanej letniej wody 2-3 ząbki czosnku 3-4 listki laurowe po kilka ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego piętka chleba na zakwasie Do dużego słoja (lub kamiennego garnka) wsypać mąkę. Dodać przyprawy i rozgniecione ząbki czosnku. Wlać letnią przegotowaną wodę i wymieszać. Dodać piętkę chleba na zakwasie, przykryć ściereczką lub gazą i odstawić w ciepłe miejsce na ok 5 dni ( u mnie stoi w kuchni na stole). Raz na 24 godziny przemieszać drewnianą łyżką. Po ukiszeniu przecedzić przez sito. Następnie przygotowujemy żurek lub przelewamy do butelki lub słoika i przechowujemy w lodówce.

pestka

Zadanych pytań: 424

25.01.2015 12:49

ja robię z mąki żytniej i łyżki mąki pszennej , zalewam letnią wodą , przykrywam ściereczka bawełniana i stawiam w ciepłe miejsce ( najczęściej koło kaloryferów ) po ok. 5 -6 dniach zakwas jest gotowy

jagoda5913

Zadanych pytań: 18

26.01.2015 09:42

ja robie z mąki żytniej i zalewam letnią przegotowaną wodą.

Franciszek

Zadanych pytań: 4

26.01.2015 10:18

Z mąki żytniej i ciepłej wody przegotowanej

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak