Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Naczynia i wyposażenie kuchni- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Karolcia12

Zadanych pytań: 585

11.12.2014 23:34

Jaką deskę do krojenia lepiej wybrać drewnianą czy szklaną?

Najlepsze odpowiedzi (3)

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

12.12.2014 07:36

Jestem za drewnianą, najlepiej bambusową, szklana tępi nóż :)

Iwusia

Zadanych pytań: 242

11.12.2014 23:50

posiadam obie i używam obu ... zależy co mam do pokrojenia

ben-ka

Zadanych pytań: 459

12.12.2014 07:59

Osobiście wolę drewnianą z drewna akacjowego,ta służy mi najlepiej.

Odpowiedzi (48)

Margo1

Zadanych pytań: 2141

12.12.2014 07:55

Ja mam drewnianą parę lat i ekstra się sprawdza.

gosia1988

Zadanych pytań: 526

12.12.2014 08:07

ja mam drewnianą i jestem z niej zadowolona

Ola1984

Zadanych pytań: 295

12.12.2014 08:13

Ja używam w większości desek plastikowych - takie łatwiej jest utrzymać w czystości. Nie powinno się na jednej desce kroić np. surowego mięsa i warzyw. Plastikową mogę myć w zmywarce - łatwiej więc utrzymać ją w czystości. Uwielbiam jednak drewniane deski, ale używam ich głównie do krojenia pieczywa czy serwowania przekąsek.

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

12.12.2014 08:55

mam drewniane deski a szklaną tylko używam do ryb, cebuli itp.

Habibi

Zadanych pytań: 690

12.12.2014 09:01

Mam kilkanaście różnych desek, z tworzywa sztucznego (twardy i elastyczny plastik, melamina), jedną z drewna kauczukowego i dwie z bambusa, jedną dużą szklaną i kilka klasycznych drewnianych (małe i średnie), jedną ceramiczną (jak wypalane kafelki). Nie wyobrażam sobie funkcjonowania i jakiejkolwiek pracy w kuchni przy posiadaniu jednej deski. Te tanie plastikowe myję w zmywarce, ale o te droższe bardziej dbam ;) Marzy mi się jeszcze marmurowa do ciasta kruchego. Na szczęście nawet te duże deseczki nie są kłopotliwe w przechowywaniu, nie zajmują wiele miejsca, więc spokojnie można mieć ich więcej, bo nie używam np. tej samej do pieczywa i np. surowego mięsa :)

berys18

Zadanych pytań: 1434

12.12.2014 09:05

ja ma drewniane, nie lubię szklanych. Mój mąż twierdzi, że na szklanych tępią się noże

Alex_M

Zadanych pytań: 119

12.12.2014 09:15

ja mam drewniane i plastikowe. szklaną miałam, użyłam raz i wyrzuciłam... źle się na niej kroi i głośno... nie cierpię ;)

borgia

Zadanych pytań: 89

12.12.2014 09:24

Osobiście bardzo nie lubię szklanych desek - a mam 2. Są nieprzyjemnie twarde i bardzo źle mi się na nich kroi. Najbardziej lubię drewniane, lecz do krojenia surowizny używam plastikowej. Te można kupić za niewielkie pieniądze, a warto mieć zdecydowanie bardziej niż szklaną.

Wiktoria29

Zadanych pytań: 18

12.12.2014 09:49

mam tylko drewniane deski bo według mnie najlepiej się sprawdzają, szklanych nie używałam

Hrabina w kuchni

Zadanych pytań: 6

12.12.2014 10:27

Mam wszystkie trzy. Szklanej w rezultacie nie używam, z plastikowej korzystam bardzo rzadko, aby podczas krojenia kawałek plastiku też nie trafił do mojej potrawy. Mam kilka drewnianych , tak aby mięso i warzywa kroić oddzielnie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak