Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

kate.500

Zadanych pytań: 1516

03.10.2013 00:39

Jaka jest najbardziej znana potrawa z waszego regionu? Napiszcie również region kraju, z którego pochodzicie.

Najlepsze odpowiedzi (3)

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

03.10.2013 00:55

"Szpajza" deser czekoladowy lub cytrynowy z jajek no i oczywiście kołacze - opolskie

Beatris

Zadanych pytań: 43

03.10.2013 08:03

U nas to chyba śledzie po kaszubsku (nazwa regionu w nazwie potrawy).

berys18

Zadanych pytań: 1434

03.10.2013 07:04

lubuskie - nasza kuchnia to zlepek różnych kuchni. Ja za regionalne uważam pierogi ruskie

Odpowiedzi (21)

Dorian

Zadanych pytań: 1093

03.10.2013 00:45

wydaje mi sie, że woj. lubelskie słynie z cebularzy

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

03.10.2013 01:38

Jestem z woj. opolskiego, ślask opolski. Mamy 52 potrawy na liście produktów tradycyjnych. W naszym regionie znane są nst. potrawy : szpajza-ubite jajka z kakao, lub z cytryną, kołocz śląski z makiem, serem, jabłkiem,z samą kruszonką, domowy ser parzony z kminkiem, żymlok, krupnioki, leberwurst, salceson biały, zymloki, rolada wołowa, kapusta kiszona, kluski śląskie, modro kapusta, ogórkowe pikle, śląski żur, buchty śląskie, wodzionka, mołcka, makówka, gołąbki z kaszy gryczanej i ziemniaków, pańczkraut, kartoffelsalat, pieróg postny, placki kartoflane, siemieniotka.

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

03.10.2013 07:20

W Wielkopolsce najbardziej regionalną potrawą są pyry z gzikiem, tzn. ziemniaki w mundurkach i biały ser odpowiednio przyprawiony :)

gosia56

Zadanych pytań: 466

03.10.2013 07:22

Gusia juz napisała kołacz sląski,makówki i panczkraut kapusta kiszona gotowana z zasmaszką wymieszana z ziemniakami

Renata9

Zadanych pytań: 329

03.10.2013 07:38

ja pochodzę z dawnego woj. częstochowskiego, ale u mnie właściwie nie ma żadnej takiej charakteryzującej regionalnej potrawy

Margo1

Zadanych pytań: 2141

03.10.2013 07:38

Woj. łódzkie z prażoków, zupy zalewajki i miodu.

Ela_K

Zadanych pytań: 13

03.10.2013 07:42

Pyra z gzikiem w Wielkopolsce

msmors

Zadanych pytań: 91

03.10.2013 07:43

podkarpackie słynie podobno z ziemniaczanych gołąbków i z proziaków - takie placki do których dodaje się sodę i piecze na płycie (blaszy) starej kuchni

Janina

Zadanych pytań: 159

03.10.2013 07:44

Podobno u nas są gołąbki serwowane również przez Panią Gesler - podkarpackie

msmors

Zadanych pytań: 91

03.10.2013 07:45

A jadłam prawdziwy kołacz śląski (byłam u znajomych w tamtych okolicach więc miałam okazję go jeść) pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak