Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Renata9

Zadanych pytań: 329

24.08.2013 10:00

Jaka jest przyczyna, że jak piekę chleb to na górze skórka od chleba pęka (w trakcie pieczenia), co na to możecie poradzić, aby tak się nie działo ?

Najlepsze odpowiedzi (3)

caralajna

Zadanych pytań: 435

24.08.2013 10:42

jak rośnie to pęka, to nic złego.. ja robię 'pęknięcie kontrolowane', tzn. przed wsadzeniem do piekarnika nacinam szczelinę w cieście wzdłuż nożem.

Alex_M

Zadanych pytań: 119

24.08.2013 10:50

dokładnie tak jak pisze caralajna. należy naciąć, wtedy nie pęknie sam. ja nigdy nie nacinam. dzięki temu każdy chlebek pęknie sobie po swojemu i każdy jest inny :)

barbara11561

Zadanych pytań: 1084

24.08.2013 11:32

Też nacinam ,ale nie zawsze,nawilżam piekarnik spryskiwaczem co jakiś czas(również ciasto)a ostatnio wkładam na spód naczynie z wodą,pomogło:)niektóre chlebki wyszły bardzo popękane,ale w sklepie też czasami takie są:)

Odpowiedzi (9)

Janina

Zadanych pytań: 159

24.08.2013 10:01

Może masz za bardzo nagrzany piekarnik i dlatego;)

Renata9

Zadanych pytań: 329

24.08.2013 10:01

Chciałam nadmienić, że piekarnik mam nowy i temperatura pieczenia jest właściwa. Czasami tak jest, że chlebek wychodzi idealny, z ładną skórką, nie popękaną

Renata9

Zadanych pytań: 329

24.08.2013 10:02

zawsze piekarnik ma tą samą temperaturę, przy każdym pieczeniu chleba

Janina

Zadanych pytań: 159

24.08.2013 10:05

To może być sprawa wyrobienia ciasta, albo sprawa drożdży jak również mąki;)

Margo1

Zadanych pytań: 2141

24.08.2013 10:07

A ja słyszałam, że jak chleb pęknie z boku to oznacza że w piekarniku była niższa temperatura tzn gdzieś z boku lub z tyłu albo były drzwiczki uchylone.

idealme

Zadanych pytań: 62

24.08.2013 10:13

trudno powiedzieć mi nigdy nie pęka :)

erym

Zadanych pytań: 24

24.08.2013 10:14

no wlasnie temperatura,z= zle wyrobione ciasto, drozdze - mozemy tylko gdybac...

Cranberry

Zadanych pytań: 34

24.08.2013 10:38

wydaje mi się, że może to być również wina mąki ...

SmacznaPyza

Zadanych pytań: 1620

24.08.2013 19:13

ja kocham po prostu popękaną, przypieczoną skórkę i cieszę się jak mi chleb popęka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak