Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Sarenka

Zadanych pytań: 363

21.08.2013 13:01

Jaki jest klucz do udanego ciasta drożdżowego, aby nie było za suche, tylko wilgotne? Czy macie jakieś sposoby?

Najlepsze odpowiedzi (3)

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

21.08.2013 13:09

Dobra recepta na udane drożdżowe, to dobrze wyrobione ciasto, odpowiedni czas rośnięcia i pieczenia (jeśli zbyt długo, to będzie suche) :)

Janina

Zadanych pytań: 159

21.08.2013 13:13

To zależy czy ma być ciasto krucho-drożdżowe zarabia się większą iloscią tłuszczu i odrobinę śmietany plus żółtka, a zwykłe drożdżowe zarabiam mlekiem i mniej tłuszczu-masła i żółtko plus całe jajo;)

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

21.08.2013 13:15

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową i musi być bardzo dobrze wyrobione tak aby było odpowiednio napowietrzone

Odpowiedzi (8)

artur7

Zadanych pytań: 1324

21.08.2013 13:17

ja dodaje troche oleju lub masla

msmors

Zadanych pytań: 91

21.08.2013 13:18

Robię tak samo jak "Janina"

Alex_M

Zadanych pytań: 119

21.08.2013 13:23

robie wg sprawdzonego przepisu i wychodzi dla mnie idealne :)

Mysiunia

Zadanych pytań: 1353

21.08.2013 13:37

Próbowałam piec 2 krotnie wg przepisu mojej 78 letniej cioci, której ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką jest przewspaniałe :) ja mimo iż piekę dokładnie wg jej receptury nigdy nie mogę osiągnąć tego samego efektu... sekret chyba tkwi w osobie która je piecze :)

kasienka23

Zadanych pytań: 512

21.08.2013 14:19

proponuję zajrzeć do mojego przepisu: http://www.doradcasmaku.pl/przepis/291247/drozdzowka-z-czarnymi-porzeczkami.html na dużą blaszkę daję podwójną porcję. To ciasto nigdy nie wyszło mi suche, a i wyrabiać nie trzeba.

olkaaa

Zadanych pytań: 1354

21.08.2013 14:55

ja dodaję olej

gosia56

Zadanych pytań: 466

21.08.2013 17:30

bardzo lubię robić drozdzowe ciasto ale poprostu robię na oko zawsze mi wychodzi,zebym nie musiała duzo wyrabiać mam miskę z tupperware do drozdzowego

SmacznaPyza

Zadanych pytań: 1620

21.08.2013 18:58

najczęstszym błędem jest przepiekanie ciasta - za długie trzymanie go w piecu, sama czasami niestety przesadzam bo wydaje mi się, że jeszcze niedopieczone...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak