Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Moje Kulinarne Rozterki

Zadanych pytań: 2

12.07.2013 22:06

Jaki macie sposób na udane, kremowe, idealne risotto?:)

Najlepsze odpowiedzi (3)

Gracer

Zadanych pytań: 124

12.07.2013 22:16

ryż przesmażam na maśle i dopiero wówczas zalewam bulionem i gotuję

Konczi

Zadanych pytań: 632

12.07.2013 22:08

ja robię bardzo rzadko i jeszcze nie odnalazłam idealnego sposobu

mysza75

Zadanych pytań: 96

12.07.2013 22:15

też chętnie poczytam bo nie robię :-)

Odpowiedzi (10)

gosia56

Zadanych pytań: 466

12.07.2013 22:09

tez robię rzadko ale chętnie poczytam rady

Róża1

Zadanych pytań: 7

12.07.2013 22:11

nie robię , ale chętnie poczytam dobrych rad:-)

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

12.07.2013 22:12

Chętnie zrobię dobre risotto, które zjedzą moi najbliżsi. Jak na razie nie zrobiłem takiego, które by ich powalało :)

berys18

Zadanych pytań: 1434

12.07.2013 22:15

podsmażam ryż na winie

Janina

Zadanych pytań: 159

12.07.2013 22:21

U mnie rizotta nie chcą, więc nie mam przerobione jak mogłoby wyjść najbardziej idealne ;)

olkaaa

Zadanych pytań: 1354

12.07.2013 22:22

dodaję białe wino

lee-aa

Zadanych pytań: 28

12.07.2013 22:24

dokładne otoczenie ziarenek ryżu tłuszczem i baaardzo mały ogień, popieram Gracera - kremową konsystencję łatwiej uzyskać na maśle. oczywiście jakość ryżu też nie jest bez znaczenia. często risotto można 'uratować' słodką śmietanką ;)

Margo1

Zadanych pytań: 2141

12.07.2013 23:09

również dodaję białe wino :)

Wafelek2601

Zadanych pytań: 692

13.07.2013 08:17

ja podlewam białym winem

borgia

Zadanych pytań: 89

13.07.2013 10:14

Kremowe risotto: - nie płukać ryżu okrągłoziarnistego (z innego nie wyjdzie, a jak się go pozbawi mącznej osłonki to też nici z tego), - przesmażyć na oliwie (najczęściej wcześniej przesmaża się na niej szalotkę lub cebulę), - wlać odrobinę białego wytrawnego wina i poczekać aż odparuje, - stopniowo dolewać bulion (gorący), za każdym razem czekając aż odparuje, - dodać spory kawałek pokrojonego na mniejsze masła mieszając, aż się rozpuści, - wymieszać ze startym parmezanem lub grana padano, pecorino lub tego typu serem. Dodając zwykły żółty ser zrobimy masakrę... Dodatki typu szynka, mięso, owoce morza, warzywa, grzyby... podnoszą smak.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak