Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Zdzisław

Zadanych pytań: 582

30.09.2013 22:55

jaki mam użyc żelfix do śliwek-2:1 czy 3:1

Najlepsze odpowiedzi (3)

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

30.09.2013 23:27

bardzo rzadko używam żelfix a jeśli już to 3:1 bo nie lubię bardzo słodkich dżemów. Śliwki jednak zdecydowanie lepiej smażyć

ben-ka

Zadanych pytań: 459

30.09.2013 23:04

Ja też do powideł nie dodaję żelfixu,smażę je przez 3 dni,na zasadzie smażenia i studzenia i w zależności od słodkości owoców,dodaję ostatniego dnia odrobinę cukru.

Trzy talerze

Zadanych pytań: 0

30.09.2013 22:58

Czy ta ma być do powideł ze śliwek, bo jeśli tak to żelfix jest zbędny. Wystarczy długo smażyć śliwki, a powidła będą aromatyczne i palce lizać :)

Odpowiedzi (15)

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

30.09.2013 23:06

Niektórzy wolą używać żelfix-u do powideł/dżemów, bo jest gwarancja zgęstnienia, a inni nie, bo to konserwanty i sztuczność i wolą dżemy mieć bardziej lejące, ale całkowicie bez konserwantów.

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

30.09.2013 23:07

Szkoda śliwek, aby robić je z żelfixem. Wystarczy długo smażyć, jak piszą dziewczyny, a powidła wyjdą na pewno lepsze, niż mieszane z żelfixem :)

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

30.09.2013 23:10

2:1 wyjdzie mocno gęsty jak galaretka a 3:1 bardziej rzadki

Trzy talerze

Zadanych pytań: 0

30.09.2013 23:43

gusia1000 do dżemów jestem w stanie zrozumieć zlefix, ale powidła naprawdę wystarczy smażyć, nawet jeden dzień ciągłego "pyrkania" daje rady :) Ja dodatkowo nie dryluje tylko smażę w całości z pestkami - później je wyciągam.

MONIKA62

Zadanych pytań: 34

01.10.2013 00:22

Ja nigdy nie daję żadnego żel-fixu do powideł śliwkowych jak się dobrze po smaży i za pasteryzuje to zbędna chemia uważam że tego typu rzeczy trzeba ograniczać bo tej chemii w dzisiejszym świecie jest i tak dużo=)

gosia56

Zadanych pytań: 466

01.10.2013 06:38

do powideł nie dodaję zel fixu a do dzemu dodaję 3;1

Izabela9

Zadanych pytań: 25

01.10.2013 06:54

Nigdy nie stosuje żel fixu.

msmors

Zadanych pytań: 91

01.10.2013 07:16

do śliwek nie dodaję żelfixu

Janina

Zadanych pytań: 159

01.10.2013 07:19

Śliwki smażę same bez dodatku aż odparują i same zgęstnieją;)

Margo1

Zadanych pytań: 2141

01.10.2013 07:30

ja nie używam,ale zależy jaki chcesz czy gęsty czy rzadki ,wyżej jest opisane jaki użyc aby wyszedł rzadki a jaki uzyć aby wyszedł gęsty.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak