Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zdrowie i dieta- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Aannkaa82

Zadanych pytań: 209

22.07.2015 19:01

Jakie pieczywo mogą jesć osoby na diecie cukrzycowej? Poproszę o konkretne przepisy (mogą być linki)

Najlepsze odpowiedzi (3)

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

22.07.2015 21:19

zdecydowanie ciemne , z ziarnami oraz orkiszowe

Renata9

Zadanych pytań: 329

24.07.2015 16:54

Najlepsze orkiszowe, grahamki, na mąkach pełnoziarnistych

Janina

Zadanych pytań: 159

23.07.2015 17:04

Pieczywo ciemne pełnoziarniste, grahamki, orkiszowe, kukurydziane;)

Odpowiedzi (6)

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

22.07.2015 22:45

Wskazane jest dla tych osób na diecie cukrzycowej spożywanie pieczywa : ciemnego, z ziarnami i orkiszowego.

borgia

Zadanych pytań: 89

23.07.2015 12:24

Ogólnie - każde, byle nie słodkie. Wskazane ciemne, bowiem węglowodany wolniej się wchłaniają dostarczając energii na dłużej. Ale to uwaga także dla zdrowych. Ogólnie przyjmuje się jakąś ilość pieczywa za normę WW - 2,5 dag to 1 wymiennik. I naprawdę nie ma znaczenia czy jest to chleb jasny czy ciemny. Z linkami to jest tak, że... w większości przepisów na chleb jest cukier, bowiem wszyscy uważają, że drożdże lepiej rosną. Dla mnie nie tyle lepiej, ile szybciej, a do chleba go nie używam - nawet jeśli w jakimś cudzym przepisie jest ujęty. Jest to jakiś pomysł aby przy okazji pozbyć się tego, co cukier we krwi nagle podnosi, a zupełnie nie jest potrzebne w chlebie. Czasami dodaję miód dla złagodzenia smaku ciasta lub melasę - dla wyostrzenia i koloru - zawsze można z nich zrezygnować. I jeszcze jedno - te 2,5 dag w kupnym chlebie to około pół kromki (ciemny jest cięższy). W zrobionym będzie nieco inaczej - nie pozostaje nic innego, jak tylko ważyć.

jola91

Zadanych pytań: 23

23.07.2015 14:07

Zalecane jest pieczywo pełnoziarniste, jednak jeśli raz na jakiś czas zjesz kromkę zwykłego chleba to nic się nie stanie, tak stwierdziła moja diabetolog.

Aleksandra/Olcia

Zadanych pytań: 215

27.07.2015 11:36

teść je ciemne pieczywo,a czasami kupuje w piekarni chleb IG(o obniżonej wartości IG dla cukrzyków). a jak je zwykły to też się nic nie dzieje

AnnieB

Zadanych pytań: 1

30.07.2015 16:07

Orkiszowe i pełnoziarniste.

Małgorzata92

Zadanych pytań: 3

05.08.2015 11:29

Żytni najlepiej z mąki razowej.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak