Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Nalewki i alkohole- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

ZielonyPokoik

Zadanych pytań: 34

28.04.2013 11:38

Jakie wino najczęściej wybieracie ?

Odpowiedzi (18)

cukiereczek

Zadanych pytań: 1860

28.04.2013 19:26

czerwone słodkie

Gary Michy

Zadanych pytań: 25

28.04.2013 21:04

Ja lubię różowe, jeśli chodzi o białe czy czerwone to półwytrawne :)

Piter 31

Zadanych pytań: 60

28.04.2013 21:14

cerwone słodkie

Kasia36

Zadanych pytań: 463

28.04.2013 21:14

Nie popijam jakiegokolwiek alkoholu mimo że od 4 lat mogę to robić bez żadnych skrupułów. Ze szkoły wiem że wina dzieli się na: Gronowe i Owocowe ze względu na rodzaj użytego surowca; lekkie- słabe (ok.10% obj.alkoholu), średniej mocy- stołowe(10- 14% alkoholu), mocne(powyżej 14% obj.alkoholu)- pod względem zawartości alkoholu; pod względem zawartości cukru: wytrawne(sec) zawierające do 1% cukru, półwytrawne(demi sec) zawierające 1-4% cukru, półsłodkie(demi doux) zawierające 4- 6% cukru, słodkie(doux) zawierające 6- 12% cukru, bardzo słodkie(tres doux) zawierające powyżej 12% cukru; pod względem barwy wina: białe, czerwone i różowe; od sposobu konsumpcji: stołowe(wytrawne, półwytrawne, półsłodkie), deserowe( słodkie i b. słodkie), likierowe spożywane jako deserowe, to wina mocne i b. słodkie o dużej zawartości ekstraktu tzw. ciężkie( o pełnym bukiecie smakowym)

Izabela/bella81

Zadanych pytań: 238

28.04.2013 21:31

lubię półsłodkie :)

jerzy3

Zadanych pytań: 6

28.04.2013 21:35

nie piję nigdy wina

Kasia36

Zadanych pytań: 463

28.04.2013 21:37

cd. podziału win, ze względu na specjalne cechy jakościowe wyróżnia się wina szampańskie( całkowicie szampańskie 0- 0,5%cukru- f. brutt, a. brutt, bardzo wytrawne 1,5- 2,0%cukru- f. extra sec, a. extra dry, wytrawne 3,0- 4,0%cukru- f. sec, a. dry, półwytrawne 5,0- 7,0%cukru- f. demi sec, a. semi dry, półsłodkie 7,0- 8,0%cukru- f. demi doux, a. semi sweet, słodkie 8,0- 10,0%cukru- f. doux, a. sweet; gazowane i ziołowe; ze względu na pochodzenie: wina francuskie(burgundzkie, bordowskie, szampańskie), włoskie(Chianti, Rosso, wermouth), hiszpańskie(portwein, xeres, cherry), węgierskie(tokaj, tokaj szamorodni), niemieckie(reńskie), rosyjskie(krymskie. Barwa win białych od jasnosłomkowej(wina stołowe) do ciemnobursztynowej(wina deserowe), wina czerwone zabarwienie od jasnoczerwonego do rubinowego, wina różowe barwa od różowej do jasnoczerwonej f.- francuskie określenie a.- angielskie określenie

Marcin9

Zadanych pytań: 7

28.04.2013 21:54

Najczęściej białe,potem różowe a na końcu czerwone

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak