Zadanych pytań: 463
28.04.2013 21:37
cd. podziału win, ze względu na specjalne cechy jakościowe wyróżnia się wina szampańskie( całkowicie szampańskie 0- 0,5%cukru- f. brutt, a. brutt, bardzo wytrawne 1,5- 2,0%cukru- f. extra sec, a. extra dry, wytrawne 3,0- 4,0%cukru- f. sec, a. dry, półwytrawne 5,0- 7,0%cukru- f. demi sec, a. semi dry, półsłodkie 7,0- 8,0%cukru- f. demi doux, a. semi sweet, słodkie 8,0- 10,0%cukru- f. doux, a. sweet; gazowane i ziołowe; ze względu na pochodzenie: wina francuskie(burgundzkie, bordowskie, szampańskie), włoskie(Chianti, Rosso, wermouth), hiszpańskie(portwein, xeres, cherry), węgierskie(tokaj, tokaj szamorodni), niemieckie(reńskie), rosyjskie(krymskie. Barwa win białych od jasnosłomkowej(wina stołowe) do ciemnobursztynowej(wina deserowe), wina czerwone zabarwienie od jasnoczerwonego do rubinowego, wina różowe barwa od różowej do jasnoczerwonej
f.- francuskie określenie a.- angielskie określenie