Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Ola1984

Zadanych pytań: 295

02.10.2013 10:22

Jakiś czas temu zakupiłam wymarzoną lustrzankę. Dni są coraz krótsze, więc będę zmuszona fotografować dania przy słabym oświetleniu. Doradźcie proszę jaki statyw powinna wybrać, aby dobrze utrzymał sprzęt. Zastanawiam się raczej nad takim ok.150 cm, abym mogła wykorzystać go także do innych celów. A jakie blendy będą odpowiednie do fotografii kulinarnej, owalne, okrągłe? Czy te 60-80 cm będą wystarczające?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Habibi

Zadanych pytań: 690

02.10.2013 16:02

Ja mam 160cm i uważam, że jest uniwersalny - w życiu nie skusiłabym się na mały tzw. stołowy, bo dla mnie taki dodatkowy gadżet nie ma sensu... zamiast blendy używam dużej białej powierzchni kartonowej A3 (spód kalendarza ściennego) - sprawdza się też jako tło w razie konieczności oraz jako podkładka, jeśli potrzebuję coś sfotografować na białym tle ;)

pycholka

Zadanych pytań: 78

02.10.2013 10:50

Korzystałam ze statywu właśnie ok.150 cm i był ok. Co do blend to zależy od warunków w jakich będziesz robić fotki albo jaki efekt chcesz uzyskać. Na zajęciach gdy była potrzebna mini blenda korzystaliśmy ze zwykłych białych kartek A4. Myślę że albo okrągłe albo owalne (dobre do portretów itd. ) chyba że chcesz fotografować większą przestrzeń ( np.talerz +stół +Ty) to polecam rozważenie kupienia softboksów, lepiej doświetlą niż blenda.

Ola1984

Zadanych pytań: 295

02.10.2013 17:16

Tak też myślę, że skuszę się na statyw do 160 cm, stołowego nie chcę, bo często robię zdjęcia na małym stoliku, więc nie zmieści się na nim statyw. Do odbijania światła również używałam dotychczas dużego styropianu, niestety się zniszczył i póki co radzę sobie za pomocą dużego białego talerza. Blendy chciałabym kupić, takie 5 w 1 aby mieć też srebrną, czarną i złotą, bo nie chce mi się kombinować z naklejaniem na kartony sreberek itp. Dzięki za rady ;)

Odpowiedzi (1)

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

02.10.2013 15:59

Oj, to pytanie ściśle jest dostosowane do znawców i Ci w tym nie pomogę. Ja mam zwykły aparat cyfrowy Canon Power Shot i tam nie mam statywu, nie ustawiam blendów okrągłych/owalnych. A może blendy mogę też ustawić w zwykłym aparacie cyfrowym ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak