Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

babeczka007

Zadanych pytań: 115

05.08.2013 00:14

Jeśli słoik z przetworami syczy czy oznacza to że jest już popsuty czy da się z nim może jeszcze coś zrobić ??

Najlepsze odpowiedzi (3)

Motorek

Zadanych pytań: 1446

05.08.2013 07:36

Jeśli syczy to znaczy że dostaje się powietrze, ale nie oznacza to od razu zepsucia. Spróbuj.

Wafelek2601

Zadanych pytań: 692

05.08.2013 08:18

Jeśli syczy to znaczy że dostaje się powietrze więc nie został dobrze zamknięty słoik.

barbara11561

Zadanych pytań: 1084

05.08.2013 09:29

Myślę że mowa o dopiero co zrobionych przetworach,jeśli syczy czyli źle dokręcona była nakrętka,albo uszkodzony słoik i trzeba zjeść zawartość bo się zepsuje:)

Odpowiedzi (20)

arbuzowo

Zadanych pytań: 11

05.08.2013 07:07

Jak syczy tzn. że się nieszczelnie zamknął i niestety to co jest w środku jest najprawdopodobniej popsute. Zdarza się tak np. przy kiszeniu ogórków

okrysia

Zadanych pytań: 79

05.08.2013 07:08

to znaczy,że dostaje się powietrze i coś się zaczyna działać, jeśli stwierdzasz,że jeszcze dobre to najlepiej od razu zjeść, albo przełożyć i ponownie pasteryzować, ale ja osobiście bym się wyzbyła takiego przetworu, bo kto tam wie.Po prostu najlepiej sama oceń jakość tego przetworu.

fotoviderek

Zadanych pytań: 119

05.08.2013 07:08

Jeżeli zaczyna syczeć, to powinno się zmienić nakrętkę i pasteryzować ponownie, jeśli trwa to dłuższy czas, to może być już zepsuty :)

Katarzyna59

Zadanych pytań: 717

05.08.2013 07:21

syczenie oznacza, że powietrze do9staje się do środka, trzeba zmienić nakrętke i ponownie pasteryzować słoik

Stenka

Zadanych pytań: 467

05.08.2013 07:37

Jak zauważyłaś to od razu po pasteryzacji to najlepiej przeznaczyć do zjedzenia albo zapasteryzować jeszcze raz, a jeżeli to dawniejsza pasryzacja to lepiej wyrzucić

Margo1

Zadanych pytań: 2141

05.08.2013 08:01

Jeśli syczy to trzeba dobrze zakręcić ,jeśli nada syczy to wyrzucam

Habibi

Zadanych pytań: 690

05.08.2013 08:02

zależy co jest wewnątrz - kiszonki syczą, bo wydostaje się gaz, który powstaje w trakcie kiszenia, ale inne przetwory, kiedy syczą - raczej nie są zdatne do niczego! no chyba, że syczą zaraz po pasteryzacji, a to oznacza, jak napisał Motorek70, że pokrywka nieszczelna i zasysa powietrze w miejsce wytworzonej w czasie pasteryzacji próżni.

Agnieszka-87-25

Zadanych pytań: 51

05.08.2013 08:08

mnie jeśli zaraz po pasteryzacji syczą to zmieniam pokrywkę i pasteryzuję jeszcze raz

Krystyna32

Zadanych pytań: 1570

05.08.2013 08:10

nie jest szczelnie zamknięty

Renata

Zadanych pytań: 0

05.08.2013 08:18

dokręcić i pasteryzować 2 raz :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak