Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

bietka

Zadanych pytań: 563

04.05.2013 11:03

Jeżeli macie bazylię na oknie, to czy jak już dobrze wyrośnie to robicie coś z nią mrozicie czy coś innego? Czy tylko stoi na parapecie?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Habibi

Zadanych pytań: 690

04.05.2013 11:12

Mam w sezonie kilka doniczek z różnymi odmianami bazylii (inne zioła również) - zazwyczaj nie czekam, aż dobrze wyrośnie, ale na bieżąco zrywam szczytowe listki - to pozwala jej się rozrastać na boki :) jeśli np. muszę wyjechać i wiem, że nikt się roślinkami nie zajmie - wtedy zamrażam. Suszona bazylia mi zwyczajnie nie smakuje i wcale jej smak nie jest podobny do świeżej.

angelika14

Zadanych pytań: 621

04.05.2013 15:53

póki co stoi i czeka aż coś będę pichcić dobrego, ale część pewnie wysuszę, część zamrożę a część wykorzystam do pesto

Ola1984

Zadanych pytań: 295

04.05.2013 11:05

Ja mam bazylię w skrzynkach w ogródku. Zawsze z końcem lata, ścinam ją, część suszę (wraz z innymi ziołami) a część zamrażam (całą w listkach). Świetnie sprawdzi się zimną do sosów, zup i sałatek.

Odpowiedzi (16)

Mniam

Zadanych pytań: 87

04.05.2013 11:06

Zamrozić albo zasuszyć.

IZABELA29

Zadanych pytań: 666

04.05.2013 11:07

u mnie stała aż uschła

Renata9

Zadanych pytań: 329

04.05.2013 11:20

ja suszę na zimę

anemon

Zadanych pytań: 163

04.05.2013 11:34

Ja też nie czekam, aż duża urośnie, zrywam listki na bieżąco, a jeśli mam jej dużo to robię pesto. Nie mrożę i nie suszę.

Anna133

Zadanych pytań: 143

04.05.2013 11:40

ja przeważnie zamrażam całe liscie :)

idealme

Zadanych pytań: 62

04.05.2013 11:56

ja wole dodawać świeże listki, wiec nie mrożę.

Klausia

Zadanych pytań: 251

04.05.2013 11:57

Ja musiałam wyjechać i moja bazylia, mięta, lubczyk i pietruszka się ususzyły :(

Ewa104

Zadanych pytań: 328

04.05.2013 12:26

Ja używam na bieżąco ziół z doniczki.

irenka

Zadanych pytań: 888

04.05.2013 14:44

Ja również zrywam listki na bieżąco.

malaczarna23

Zadanych pytań: 616

04.05.2013 15:12

ładnie rozkwita ale często dodaję do potraw i nie ma co mrozić :p

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak