Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zdrowie i dieta- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

asiatok

Zadanych pytań: 15

20.01.2016 23:14

Jka to jest z tym siemieniem lnianym. Jak prawidłowo należy je spożywać, aby skorzystać ze wszystkich jego walorów?

Najlepsze odpowiedzi (3)

jagoda5913

Zadanych pytań: 18

22.01.2016 09:29

Ja zalewam gorącą ale nie wrzącą wodą i piję taki kleik od czasu do czasu

Janina

Zadanych pytań: 159

21.01.2016 22:56

Ja piję regularnie codziennie zaparzane wodą . Wypijam rano na czczo;))

Aleksandra/Olcia

Zadanych pytań: 215

22.01.2016 13:33

jako dziecko piłam kisiel z siemienia,kilka dni temu sobie taki przygotowałam i....wypiłam fakt ale już się nie odważę :)

Odpowiedzi (18)

Konczi

Zadanych pytań: 632

21.01.2016 07:26

Ja dodaję do jogurtu na II śniadanie nie parzę go tylko spożywam tuż po wsypaniu do nabiału

Alex_M

Zadanych pytań: 119

21.01.2016 08:23

siemię używam na 3 sposoby: dodaję do pieczywa, do środka i jako posypkę, gotuję sobie z niego kisiel i mielę w młynku aby wsypać do jogurtu czy koktajlu. niektórzy mówią, że nie wolno spożywać surowego bo trujący ;) a inni, że żeby się otruć trzeba by zjadać ogromne tego ilości i nic więcej cały dzień ;) nie wiem jaka jestem prawda, mi nic po łyżce surowego nie jest więc jem :)

w mojej kuchni

Zadanych pytań: 319

21.01.2016 08:41

na noc zalewam gorącą wodą 2 łyżki w szklance i rano wszystko wypijam, mi smakuje taki kisiel z ziarenkami trawienie jest dobre, nie ma wzdęć to wiem na pewno

Pani Domu

Zadanych pytań: 251

21.01.2016 09:22

Można stosować je w postaci dodatku do surówek i sałaty, a także jako przekąska. Można też zemleć. 1-2 łyżeczki zmielonego siemienia zalać gorącą wodą. Otrzymany napar ma właściwości osłaniające błonę śluzową przewodu pokarmowego.

Małgorzata92

Zadanych pytań: 3

21.01.2016 09:24

Najlepiej kupować w ziarnach i mielić tuż przed spożyciem, bo wcześniej zmielone utlenia się. Ja jem w całości dodając do musli albo jogurtu. Podobne właściwości mają też nasiona chia, które nie mają tego lnianego smaku.

Habibi

Zadanych pytań: 690

21.01.2016 09:26

Zawsze w dzieciństwie piłam kisielek, który mój tata robił sobie na żołądek ;) Potem zaczęłam stosować mielony, do wypieków, posypywania kanapek, do zup... Najlepiej jednak mielić sobie na bieżąco w domu, bo kupny mielony szybko jełczeje i wietrzeje - jest za długo przechowywany w zmielonej formie! Podobno najlepsza wersja to ta nieprażona i w całych ziarenkach. Ważne, aby używać regularnie i w różnej formie ;)

Ola1984

Zadanych pytań: 295

21.01.2016 09:39

Jem kilka razy w tygodniu po łyżeczce siemienia. Dosypuję go po prostu w całości do owsianki.

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

21.01.2016 09:48

Ja czasami dosypuję w całości do jogurtu

pestka

Zadanych pytań: 424

21.01.2016 10:09

często zmielonym siemieniem posypuję nawet zwykłe kanapki

Aneta41

Zadanych pytań: 74

21.01.2016 10:57

Jem w pieczywie w całości, czasami do jogurtu lub do sałatek ale już zmielony gdyż słyszałam, że nasz organizm wchłania jego walory tylko ze zmielonego siemienia lnianego.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak