Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

MarianM

Zadanych pytań: 30

25.01.2014 15:30

Karnawał trwa ... a co za tym idzie pieczemy pączki. Czy macie jakiś sprawdzony sposób, trik na paczki, które zawsze wychodzą z obwódką białą ?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Janina

Zadanych pytań: 159

25.01.2014 15:33

Białą obwódka; to ciasto na pączki dobrze wyrobione, wykrojone i wyrośnięte przed smażeniem, wrzucenie na głęboki tłuszcz do smażenia wierzchem pączka do dna naczynia i pod przykrywką smażymy do przekręcenia pączka. Drugą stronę smażymy odkrytą. Zawsze mam białą obwódkę wokoło i są smaczne;)

halina17

Zadanych pytań: 271

25.01.2014 18:04

Przeczytałam wszystkie Wasze rady będą na pewno nie które pomocne.

barbara11561

Zadanych pytań: 1084

25.01.2014 22:54

właśnie tak,pączki trzeba zostawić aby dostatecznie podrosły ,bardzo lubią ciepełko i nie znoszą przeciągów:)

Odpowiedzi (12)

agnieszka214

Zadanych pytań: 1865

25.01.2014 15:31

ja zawsze piekę ziemniaczane pięknie wyrastaja i super smakuja

Marlenka.S

Zadanych pytań: 70

25.01.2014 15:44

u nas pączki smażymy w frytkownicy i jak pisze Janina jakiś czas pod przykryciem i wychodzi fajna obwódka

Iwusia

Zadanych pytań: 242

25.01.2014 15:53

niestety nie zawsze wychodzą mi takie piękne z obwódką białą, ale większość tak. Podobno ciasto musi być delikatne i puszyste, wtedy pączek swobodnie pływa w tłuszczu tworząc białą obwódkę. Też smażę jedną stronę pod przykryciem, a drugą już bez, ale nie wiem czy to ma jakiś wpływ na obręcz.

Habibi

Zadanych pytań: 690

25.01.2014 16:02

obwódka wychodzi, kiedy ciasto jest lekkie i bardzo puszyste oraz jest odpowiednio głęboki tłuszcz, w którym się smażą - po prostu zależy to od ilości powietrza w cieście i wyporności pączka, który wystaje połowę z tłuszczu :)

ana00

Zadanych pytań: 231

25.01.2014 16:03

mi jakoś z tą obwódką nie zawsze wychodzą, niestety

Alex_M

Zadanych pytań: 119

25.01.2014 16:09

gdy są dobrze wyrośnięte ;)

olla85

Zadanych pytań: 24

25.01.2014 16:49

Po pierwsze ciasto musi być dobrze wyrośnięte. Po drugie już uformowane pączki też muszą być dobrze wyrośnięte ale trzeba uważać aby nie wyrastały zbyt długo, ten moment niestety trzeba wyczuć. Po trzecie tłuszcz musi być nagrzany do odpowiedniej temperatury - dla pączków jest to 175°C. Po czwarte najładniejsze pączki wychodzą gdy są wykrawane szklanką i nadziewane dopiero po upieczeniu - wtedy równo się smażą i nie przechylają się pod ciężarem nadzienia. A smażenie pod przykryciem nie gwarantuje białego paska, to jest mit.

Łukasz15

Zadanych pytań: 638

25.01.2014 16:56

Ciasto musi być dobrze wyrośnięte, ale mi też nie zawsze wychodzi

Milka100

Zadanych pytań: 76

25.01.2014 17:53

tak zgadzam się ciasto musi dobrze wyrosnać

gosia56

Zadanych pytań: 466

25.01.2014 18:51

najważniejsze trzeba pączek stroną która była na górze dać najpierw do tłuszczu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak