Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Inne- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

misia53

Zadanych pytań: 339

10.06.2014 23:02

Kiedyś wygrałam w konkursie dosc duzo lasek wanilii, część utarłam z cukrem a resztę zostawiłam . Teraz patrzę ,że one mi wyschły "na pieprz". Co mogę z takimi zrobić , czy są juz do wyrzucenia?

Najlepsze odpowiedzi (3)

DagonDarkCrystal

Zadanych pytań: 10

10.06.2014 23:49

Nie są do wyrzucenia. Odświeżyć strąki możesz przez dwa sposoby albo je zblanszować albo zawinąć i wilgotny ręcznik papierowy i wsadzić na kilka sekund do mikrofalówki. Oczywiście możesz też je zmiksować na proszek niczym pieprz i użyć jako przyprawy do mięs lub do sosów i kremów ucieranych na parze.

barbara11561

Zadanych pytań: 1084

11.06.2014 22:40

@misiu !,jak wyschły to na pewno nie są do wyrzucenia,zawsze da się odzyskać smak:)

bhb8

Zadanych pytań: 1

11.06.2014 07:34

rzadko korzystam z wanilii prawie wcale więc nie doradzę niestety

Odpowiedzi (17)

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

11.06.2014 00:17

Możesz je uratować na wiele sposobów, tj. : zblanszować, zawinąć w wilgotny ręcznik papierowy i wsadzić na kilka sekund do mikrofalówki, zmiksować na proszek i użyć jako przyprawy do mięs/sosów/kremów.

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

11.06.2014 07:00

Jaki sens ma powtarzanie prawie słowo w słowo poprzedniej wypowiedzi?

dwa pokoje z kuchnią

Zadanych pytań: 393

11.06.2014 07:05

Jaki sens ma powtarzanie prawie słowo w słowo poprzedniej wypowiedzi?

Mniam

Zadanych pytań: 87

11.06.2014 07:06

Ekstrakt z wanilii bym zrobiła :)

halinah

Zadanych pytań: 1

11.06.2014 07:28

niestety nie orientuję się co z nimi zrobić :(

olkaaa

Zadanych pytań: 1354

11.06.2014 07:29

ja bym je zmiksowała na proszek

IZABELA29

Zadanych pytań: 666

11.06.2014 08:04

Tez miałam pisać ,że zmiksowałabym je

borgia

Zadanych pytań: 89

11.06.2014 08:59

Powtarzanie cudzych wypowiedzi wypowiedzi uważam wręcz za głupie i mocno nietaktowne (Dragon zadałam sobie trud - porównując czas wypowiedzi, który już jutro tak widoczny nie będzie... a znając tutejsze realia, to i wiem, że niedługo Ty będziesz posądzany o cytowanie czyichś słów spadając niżej punktowo - byłeś pierwszy, więc po co ta reszta?). Misiu wracając do meritum - możesz użyć też do kremów, wrzucając taką laskę najpierw w całości do np. gotującego się mleka lub śmietanki, po czym wyjąć i wtedy dopiero przekroić na pół i wyskrobać nasionka. Nie będą one tak łatwe do wyjęcia, ale się da. Z doświadczenia własnego. I możesz zrobić mimo wyschniętych ekstrakt waniliowy, bardzo przydatny w kuchni: http://www.doradcasmaku.pl/blog/698/ekstrakt-waniliowy.html

Wiktoria29

Zadanych pytań: 18

11.06.2014 09:15

popieram poprzedników wrzuć do alkoholu i zrób esencję, osobiście wolę ja od sproszkowanej wanili

gosia56

Zadanych pytań: 466

11.06.2014 10:45

też bym zrobiła ekstrat waniliowy;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak