Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zakupy i składniki- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Mysiunia

Zadanych pytań: 1353

06.02.2013 10:14

Kilkakrotnie zdarzyło mi się kupić pozornie ładną cebule, jednak w domu okazało się że z wierchu jest ładna i świeża, a wewnątrz miała 1 lub 2 prążki całkiem zgnite i nadawała sie na wyrzucenie.. Jak sprawdzić czy cebula jest dobra w środku czy nie? Macie jakiś patent lub jakoś rozróżniacie przy zakupie dobrą cebulę od złej?

Odpowiedzi (1)

Habibi

Zadanych pytań: 690

06.02.2013 10:29

Ja robię test na nacisk ;) Twarde cebulki raczej są zdrowe - te uginające się lekko pod palcami są albo przeschnięte/zwiędnięte, albo właśnie tak, jak piszesz, już mają w środku podgnitą którąś warstwę. Wydaje mi się, ze to skutek przechowywania w cieple - w sklepach spożywczych nie jest wystarczająco chłodno, aby się warzywa dobrze przechowywały. Mnie też się często zdarza taka cebula.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak