Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Anna133

Zadanych pytań: 143

03.04.2015 08:02

Kochani mam pytanie zaraz zabieram sie za robienie kiełbasy, jakie dajecie proporcje soli ? bo jedni podają 12g na 1kg miesa, jedni 20g na 1 kg mięsa, macie jakieś sprawdzone ? robię pierwszy raz kiełbasę, zawsze robiłam tylko szynki i boczki :)

Najlepsze odpowiedzi (3)

Spoko

Zadanych pytań: 0

03.04.2015 08:30

Do białej dodaję 18 g na kg gotowej masy mięsnej, a do "normalnej" 20g - to chyba standard ;) No i w to wliczam peklosól...

Gracer

Zadanych pytań: 124

03.04.2015 08:43

daję około 18/19 g na 1 kg mięsa. 12g dla nas byłoby za mało

Ali

Zadanych pytań: 0

03.04.2015 09:25

Zawsze daję 17-20 g na kilogram masy mięsnej. Ale daję peklosól, nie zwykłą sól.

Odpowiedzi (5)

Konczi

Zadanych pytań: 632

03.04.2015 08:27

Aniu u mnie wygląda to tak... na 1,5 kg łopatki wieprzowej i 1,3 kg boczku surowego chudego dałam 30 g soli ziołowej 25 g soli morskiej

Anna133

Zadanych pytań: 143

03.04.2015 08:30

czyli wychodzi tak pośrednio, a sprawdzasz mieso doprawione przed daniem go do jelit, np. piekąc na patelni ?

Habibi

Zadanych pytań: 690

03.04.2015 08:39

Ja robię już tylko surową, bo nie mam teraz wędzarki, ale dodaję w sumie 17-18 gramów soli i przed parzeniem sprawdzam właśnie smażąc niewielki placuszek, a jeśli jest mało słona, to parzę w lekko osolonej wodzie lub dodaję nieco jarzynki do duszenia. Bo jednak przy smażeniu wytapia się nieco tłuszczu i wtedy smak jest OK :)

wwwiolka

Zadanych pytań: 22

03.04.2015 10:10

Daję ok 17 peklosoli i po wymieszaniu i odstaniu doprawiam w miarę potrzeb.

mysza75

Zadanych pytań: 96

03.04.2015 11:41

Do kiełbasy dodaję peklosol, z reguły próbuję mięso, i smażę jak habibi małego klopsa na patelni. Pamiętaj że każdy lubi inaczej doprawioną kiełbasę, ja np wolę mniej słoną bo mam alergie na przesolone potrawy i jadłam już kiełbasy dla mnie za słone. Lepiej mniej niż więcej

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak