Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

chrupnij-sobie.pl

Zadanych pytań: 94

02.09.2013 22:47

Kochani znacie może sposób jak uchronić produkty sypkie przed molami spożywczymi?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

02.09.2013 23:32

Wyrzucić produkty sypkie a szafkę dokładnie wymyć wodą z octem. Kupić naklejkę na mole spożywcze

berys18

Zadanych pytań: 1434

03.09.2013 07:11

chyba trzeba kupić gotowe zawieszki przeciw molom

SmakolykiJoanny

Zadanych pytań: 115

03.09.2013 05:05

Mole to paskudztwo które ciężko wytępić. Trzeba wyrzucić wszystko jeśli już się pojawią . Przegryza wszystko oprócz plastiku i szkła . Uwielbiają suszone owoce, i orzechy. 1 .Wyrzuć wszystko 2. Umyj wszystko octem 3.kup specjalne nalepki -wada ściągają mole z 15 m więc jeśli ma sąsiad zwabisz je do siebie:( 4.Nie trzymaj zapasów żadnych mole to uwielbiają

Odpowiedzi (12)

Ola1984

Zadanych pytań: 295

02.09.2013 22:57

Pomagają podobno liście laurowe. Sama nie sprawdzałam, ale kiedyś gdzieś czytałam, że to dobry sposób.

Olga_SK

Zadanych pytań: 40

02.09.2013 23:10

Miałyśmy z mamą w kuchni mole spożywcze kilka miesięcy. Niestety naturalne metody, jak orzech czy lawenda, nie pomogły. Trzeba było wyrzucić WSZYSTKIE produkty sypkie, wymyć octem i zostawić saszetki ze sklepu ;) specjalne na mole spożywcze. I po wielu miesiącach walki pomogło :)

Dorian

Zadanych pytań: 1093

03.09.2013 00:21

Waliczylismy z molami spozywczymi, bo przynieslismy w mace ze sklepu. Oczywiscie zanim sie zorientowalismy latały po calej kuchni. Po -1- trzeba wszystkie sypkie rzeczy wyrzucic lub spakowac na 3 tyg w szczelne opakowania - szczelny plastik lub szkło (3 tyg wylegaja sie larwy) jak po 3 tyg wszystko bedzie ok w danych pudelkach, to znaczy, ze nie bylo larw. Po -2- bardzo pomaga ocet (trzeba nim wypsikac duza czesc kuchni), owszem zapach mało przyjemny, ale przynajmniej naturalny, a nie silny detergent. Po -3- sa specjalne łapki przyciągające mole na zasadzie feromonow. Przyklejaja się i giną. Polecam zmasowany atak - w opisanych 3 krokach. troche waliczylismy - ok 2-3 tyg, ale mamy spokoj.

kulinarny smak

Zadanych pytań: 97

03.09.2013 06:21

Najpierw należy znaleźć źródło ich rozmnażania, gdzieś się zadomowiły może jakaś mąka, może suszone warzywa. Wyrzucić to co mole posiada i kokony moli. Wymyć pojemniki i używać tylko tych szczelnych. W sklepie można kupić takie lepy nasączone feremonami i one samice zwabiają, ale sam lep nie wystarczy.

olkaaa

Zadanych pytań: 1354

03.09.2013 07:24

przede wszystkim szczelne opakowania i zawieszki na mole

Margo1

Zadanych pytań: 2141

03.09.2013 07:49

Ja nie spotkałam się z molami , ale bym stawiała na te zawieszki i szczelnie pozamykała opakowania.

Janina

Zadanych pytań: 159

03.09.2013 07:59

Mole to zmora kuchni, ale prosto można się ich pozbyć. Musisz powyrzucać stare zapasy przeterminowane, bo głównie w tym się lokują., wyczyścić i wymyć szafki, wywietrzyć. Miejsce na takie produkty , w których się mogą zagnieżdzić mole muszą być przewiewne i suche;)

gosia56

Zadanych pytań: 466

03.09.2013 08:22

wszystkie produkty sypkie trzymać w pojemnikach zamknietych ,i zawieszki na mole

pestka

Zadanych pytań: 424

03.09.2013 08:38

mam zawieszki na mole spożywcze naklejone na drzwiczki szafki, a do opakowań z kaszami , mąką wkładam liście laurowe

janek64

Zadanych pytań: 179

03.09.2013 08:41

Jak wyżej powtórzę się, ale = podstawa szczelne opakowania (najlepiej szklane) :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak