Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Naczynia i wyposażenie kuchni- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Dorian

Zadanych pytań: 1093

13.10.2013 22:32

Korzystacie z foremek silikonowych? Jakie są ich plusy, a jakie minusy?

Odpowiedzi (23)

Mniam

Zadanych pytań: 87

14.10.2013 00:16

Ciasto z nich po prostu wyskakuje. Mam foremki na tartę, muffinki i są świetne. Natomiast z keksówek nie jestem zadowolona, bo mi się na środku rozchodzą pod wpływem ciężaru ciasta. Silikony można myć w zmywarce. Z tym, że foremek na muffinki nigdy nie próbowałam wkładać do zmywarki. Wydaję mi się, że będą "fruwać" w czasie mycia.

Izabela9

Zadanych pytań: 25

14.10.2013 06:57

Ja mam coraz więcej silikonowych i jeśli chodzi o plusy to zgadzam się z poprzedniczkami i oczywiście bardzo ładnie wyglądają bo są różnokolorowe.

kulinarny smak

Zadanych pytań: 97

14.10.2013 07:34

plusem jest to że ciasteczka/ muffinki bez problemy wychodzą, ale minusem przeniesienie takich foremek do piekarnika, są giętkie.

Stenka

Zadanych pytań: 467

14.10.2013 07:36

Mam silikonowe foremki do muffinek i myślę o kupieniu większych. Nie trzeba smarować, ciasto dobrze odchodzi, myję się szybko, bo nie ma przywartego ciasta, w zmywarce nie próbowałam myć

Ola1984

Zadanych pytań: 295

14.10.2013 07:49

Mam kilka silikonowych foremek w mojej kuchni - Takie do muffin (3 producentów), formę do tarty, babki i tortownicę ze szklanym dnem i odpinanym pierścieniem właśnie silikonowych. Zalet jest wiele - takie formy nie wymagają wcześniejszego natłuszczania, są łatwe w utrzymaniu czystości, ciasto fajnie z nich wyskakuje. Ale niektóre ciasta np. kruche nie zaparzają się w tego typu formach, tracą swoją chrupkość i nie wychodzą idealne. Więc np. do tarty używam klasycznej metalowej blachy. Ja lubię także chrupiące brzegi np. muffin. Muffinki pieczone w foremkach silikonowych są raczej miękkie (bo ciasto się zaparza i traci na chrupkości). Jestem jednak zadowolona z silikonowych foremek, bo mają więcej plusów niż minusów.

olkaaa

Zadanych pytań: 1354

14.10.2013 08:06

ja rzadko używam

Magula

Zadanych pytań: 556

14.10.2013 08:09

ja korzystam z silikonowych foremek i bardzo jestem z nich zadowolona. Nie trzeba smarować foremek tłuszczem, nic nie przywiera do nich, nie przypala się, bardzo łatwo się z nich wypieki wyciąga. Ja uwielbiam te foremki

Alex_M

Zadanych pytań: 119

14.10.2013 10:56

największa zaleta - mało miejsca!! można je zwinąć i 4 foremki zajmują tyle miejsca co jedna metalowa, a w małej kuchni to super rozwiązanie :) mam sporo takich form, ale podobnie jak @Mniam - nie jestem zadowolona z keksówki bo się rozłazi... babka (w formie z kominkiem) czy muffinki wychodzą super :)

ONY_za_kare

Zadanych pytań: 116

14.10.2013 12:03

mamy kilka foremek silikonowych. fajnie się w nich piecze, nie trzeba papieru czy smarowania i obsypywania. łatwo się tez myje. są miękkie - to i minus i plus ;)

mirosława4

Zadanych pytań: 1784

14.10.2013 14:27

ich zaletą jest to że nie trzeba natłuszczać i wykładać papierem a wadą że są za miękkie i podczas pieczenia deformują się ostatnio piekłam keks i wyszedł mi z boku z pęcherzem :(

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak