Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zdrowie i dieta- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

eewelina

Zadanych pytań: 99

12.10.2014 21:08

Które warzywa po ugotowaniu są bardziej lekkostrawne: zabarwione karotenem czy antocjanem?

Najlepsze odpowiedzi (3)

Habibi

Zadanych pytań: 690

13.10.2014 12:03

Moim zdanie po ugotowaniu lepsze i lżej strawne są zażywa karotenowe, niż te z dużą zawartością antocyjanów, chociaż i one są bardzo zdrowe - podobno sprzyjają samoniszczeniu komórek nowotworowych, wyłapują wolne rodniki, leczą nadciśnienie i przeciwdziałają miażdżycy, siatkówkę oka, wzmacniają wzrok osłabiony słabym krążeniem, leczą i zapobiegają infekcjom układu moczowego, działają antyzapalnie, zapobiegają zlepianiu płytek krwi, wzmacniają krwionośne naczynia włosowate.

Habibi

Zadanych pytań: 690

13.10.2014 12:05

no tak, mój telefon lepiej wie, co chciałam napisać ;) miało być "warzywa" a nie "zażywa" :p

Anna169Hosz

Zadanych pytań: 278

13.10.2014 12:47

Niestety nie wiem, ale a propos tych z karotenem wiem, że marchewka po ugotowaniu ma bardzow wysoki indeks glikemiczny i nie jest wskazana dla cukrzycowców, ogólnie dużo zdrowsza jest na surowo.

Odpowiedzi (5)

berys18

Zadanych pytań: 1434

12.10.2014 21:38

Dużą zawartością antocyjanów odznaczają między innymi maliny, czarne porzeczki, czarny bez, jeżyny, aronia, czerwona kapusta, winogrona oraz bakłażany. Niewiele z nich da się grillować. Częściej grilluje te karotenowe - papryka, marchewka w szaszłykach, grillowałam raz bakłażana. Ale które z nich są lepiej stawiane to nie wiem

Helena63

Zadanych pytań: 14

13.10.2014 15:55

wydaje mi się że karotenowe

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

13.10.2014 19:34

Bardziej lekkostrawne warzywa są- zabarwione karotenem.

bhb8

Zadanych pytań: 1

14.10.2014 13:02

szczerze to nie mam pojęcia

engie23

Zadanych pytań: 1

15.10.2014 08:52

wydaje mi się że warzywa zabarwione karotenem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak