Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Zakupy i składniki- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

ben-ka

Zadanych pytań: 459

14.04.2012 23:42

Kupując mąkę zwracacie uwagę na jej typ np.450.500 czy 550?

Odpowiedzi (7)

noculos

Zadanych pytań: 761

14.04.2012 23:50

nie przywiązuje don tego uwagi

noculos

Zadanych pytań: 761

14.04.2012 23:50

nie przywiązuje don tego uwagi

noculos

Zadanych pytań: 761

14.04.2012 23:50

nie przywiązuje don tego uwagi

Habibi

Zadanych pytań: 690

15.04.2012 07:17

Obowiązkowo - do pierogów i wypieków słodkich używam tylko mąki tortowej (do ciastek czasem krupczatki), do pieczywa najczęściej razowej, do klusek może być niemal każda.

anemon

Zadanych pytań: 163

15.04.2012 08:07

Oczywiście sprawdzam i kupuję różne typy mąki.

IZABELA29

Zadanych pytań: 666

15.04.2012 08:46

kupuje jeden typ

pacpaw

Zadanych pytań: 266

15.04.2012 23:32

odkąd zacząłem piec chleb i gdy zobaczyłem jaka jest różnica w przydatności mąki w zależności od typu zawsze zwracam uwagę. Ogólnie typ informuje ile w mące jest ciał niezmielonych, mineralnych. W przypadku mąk żytnich im wyższy typ tym mąka droższa (więcej ma "zdrowych" składników). W przypadku mąk pszennych jest troszkę inaczej. W mąkach z typami kilkaset z reguły mąka która ma niższy typ (jest bielsza) jest droższa, bo lepiej nadaje się do rośnięcia np. typ 450 droższy niż typ 550. Powyżej 600 czy 700 jest podobnie jak z żytnią, im wyższy tym droższy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak