Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Maridka19

Zadanych pytań: 59

25.02.2016 08:34

Ma ktoś pomysł jak można przygotować kurczaka pieczonego w całości?

Najlepsze odpowiedzi (3)

halina17

Zadanych pytań: 271

25.02.2016 11:45

Ja najczęściej piekę kurczaka na butelce piwa.

olkaaa

Zadanych pytań: 1354

26.02.2016 07:36

najlepszy jest pieczony na butelce z piwem

Krystyna32

Zadanych pytań: 1570

26.02.2016 08:12

polecam kurczaka pieczonego na butelce

Odpowiedzi (44)

Habibi

Zadanych pytań: 690

25.02.2016 08:42

U nas zawsze wygrywa kurczak na butelce lub na puszce piwa. Jest szybki, prosty w przygotowaniu i upieczony ładnie ze wszystkich stron :)

Ola1984

Zadanych pytań: 295

25.02.2016 09:09

Kurczaka natrzeć przyprawami: solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, słodką i ostrą papryką, skropić sokiem z cytryny i dodać 3 łyżki oleju. Po skórę na piersi można włożyć zmrożone plasterki masła i gałązki świeżych ziół np. tymianku. Tak zamarynowany kurczak powinien poleżeć przez noc w lodówce. Przed pieczeniem należy ogrzać go do temp. pokojowej. Piec w 180 stopniach 1 godzinę na każdy 1 kg mięsa ;)

Małgorzata92

Zadanych pytań: 3

25.02.2016 09:11

Ja lubię nasmarowany w miodzie i musztardzie albo faszerowany mięsem mielonym :)

bertpvd

Zadanych pytań: 19

25.02.2016 09:17

Kurczak ale x2. Na spód naczynia żaroodpornego lejemy sok z jabłek. Do kurczaka wsadzamy jabłka w całości bez gniazd nasiennych. Wsypujemy odrobinę rodzynek. Nacieramy oliwą z oliwek + przyprawy wedle uznania ja np dałem majeranek i sól. Pieczemy w termoobiegu 180 C (czas pieczenia 1KG = 1H) więc tak wyjdzie 2-2,5 h :)

bertpvd

Zadanych pytań: 19

25.02.2016 09:18

zapomniałem dopisać czemu x2. Dwie sztuki ponieważ więcej tłuszczu się wytopi i zmiesza się razem z sokiem jabłkowym. Esencjonalny sos wyjdzie.

Maridka19

Zadanych pytań: 59

25.02.2016 09:33

Bardzo smakowite propozycje będzie z czego wybierać.

Ifa

Zadanych pytań: 16

25.02.2016 09:33

Ja najcześciej robię mieszankę ziół suszonych, np. oregano, majeranek lub tymianek, ostra i słodka papryka w proszku, sprasowane zabki czosnku, mieszam to z 2-4 łyżkami oleju i miodem i nacieram kurczaka, a do środka wkładam pokrojona na części cytrynę, zabki czosnku i zioła, można dać świeże np. gałązki rozmarynu czy tymianku, zamykam wykałaczkami. Kurczaka zostawiam na noc w lodowce by sie dobrze zamacerowal. Kurczaka pięke w naczyniu żaroodpornym z pokrywa, bo wtedy mięso nie wysusza sie i jest bardziej soczyste.

Róża1

Zadanych pytań: 7

25.02.2016 09:36

nie piekę nigdy w całości kurczaka , ale poczytałam bardzo fajnych propozycji i chyba się skuszę na jakąś :-)

Bernadeta1

Zadanych pytań: 466

25.02.2016 09:47

Ja najczęściej nacieram kurczaka marynatą z ulubionych ziół, dużo marynaty dają do środka kurczaka, wstawiam do lodówki na całą noc i piekę w naczyniu żaroodpornym z przykryciem a na 10 min przed końcem pieczenia odkrywam i uwłaczam funkcję rożna

Wacław

Zadanych pytań: 1269

25.02.2016 10:05

niekiedy pieczemy na butelce w piekarniku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak