Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Lucan

Zadanych pytań: 18

27.10.2015 23:13

Ma ktoś sprawdzony przepis na ciasto do bezglutenowych pierogów? Z góry dzięki!

Najlepsze odpowiedzi (3)

Lucan

Zadanych pytań: 18

31.10.2015 14:34

dzięki gusia100 za pomoc!jutro lepie:)

Camill

Zadanych pytań: 2

28.10.2015 12:11

a tu się ciągle ktoś bawi minusami

Habibi

Zadanych pytań: 690

28.10.2015 08:01

ja co jakiś czas robię takie ciasto, bo mamy w rodzinie chłopca z celiakią, ale za każdym razem staram się coś w. nim zmienić i przede wszystkim robię na oko a nie na proporcje, bo mąki maja różną wilgotność! korzystam ze skrobi ziemniaczanej i kukurydzianej, które zaparzam, aby powstała baza w zamian za gluten, potem dodaję mąki jaglane, gryczanej, ryżowej, etc. Przede wszystkim staram się zrobić ciasto bardzo elastyczne i dość mocne, ale zarazem możliwie miękkie, aby dało się lepic i cienko wałkować :)

Odpowiedzi (5)

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

27.10.2015 23:25

Składniki przepisu na ciasto na pierogi bezglutenowe- • 3 szklanki mąki z tapioki (może być tapioka w kulkach, wtedy trzeba ją zmielić w młynku do kawy) • 2 szklanki białej mąki ryżowej • 1 szklanka skrobi kukurydzianej • 1 szklanki skrobi ziemniaczanej • 350-400 ml gorącej wody około 85 – 95 stopni • 3 łyżeczki sody albo proszku do pieczenia bezglutenowego • 1 łyżeczka soli • 8 łyżek oleju Suche składniki wsypuję do malaksera. Mieszam przez chwilę. Cienkim strumieniem wlewam gorącą wodę. Ciasto zacznie się ścinać. Gdy malakser przestaję się kręcić, ponieważ ciasto jest za ciężkie, wyjmuję/wysypuję ciasto do miski. Zaczynam wyrabianie. Jeśli jest potrzeba dolewam trochę wody lub dosypuję mąki z tapioki. Ciasto musi być elastyczne. Kształtuję kulkę, wkładam do miski, spryskuję olejem i rozcieram go, aby ciasto nie wyschło, szczelnie przykrywam folią i zostawiam na 10 minut. Ciasto jest gotowe do formowania. Moje ciasto czasami trzymam kilka godzin w lodówce w szczelnie zamkniętej torebce strunowej.

Anna169Hosz

Zadanych pytań: 278

28.10.2015 07:15

Bardzo ciekawe pytanie... dzięki @gusia1000:)

Margo1

Zadanych pytań: 2141

28.10.2015 08:19

Dzięki @gusia1000 Ja nawet myślałam ostatnio o takich pierogach oglądałam program ,ale nie zdążyłam zapisać przepisu ,też chciałabym takie zrobić .

pestka

Zadanych pytań: 424

28.10.2015 08:35

Dziękuję @gusia 1000 za tak wyczerpująca odpowiedź

Milena100

Zadanych pytań: 3

06.11.2015 14:43

Mam wypróbowany tylko muszę dodać na stronę:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak