Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Bożena6

Zadanych pytań: 8

01.08.2014 00:13

Macie jakieś sprawdzone przepisy na wekowanie mięsa , klopsików i innych gotowych potraw? Chce zrobić trochę taki gotowców-weków dla córki -przyszłej studentki..

Najlepsze odpowiedzi (3)

Motorek

Zadanych pytań: 1446

01.08.2014 14:02

Fajnie jakby miała zamrażarkę. Wtedy masz większe pole do popisu

izapozdro

Zadanych pytań: 232

01.08.2014 13:11

wkładam potrawę do słoika, zakręcam, następnie gotuję w garnku z wodą (pasteryzacja)

kuklik

Zadanych pytań: 604

01.08.2014 16:23

Mięsa i kiełbasy wekowane pasteryzuję przez dwa dni po 45 min w temperaturze około 90 stopni . Weki jeszcze mi się nie popsuły nawet po pół roku

Odpowiedzi (9)

Lidzia

Zadanych pytań: 21

01.08.2014 09:03

Np. moja kiełbasa w wekach http://gorzko-gorzki.blogspot.com/2014/02/kiebasa-podlaska.html lub konserwa domowa http://gorzko-gorzki.blogspot.com/2014/02/konserwa-domowa.html, pasztet http://gorzko-gorzki.blogspot.com/2013/11/pasztet-drobiowy-z-weka.html Gulasze, kotlety itp. zakręcam na gorąco. Spokojnie wytrzymują miesiąc.

GOSIA18

Zadanych pytań: 235

01.08.2014 09:41

Je wekuję gotowe potrawy takie jak bigos, gołąbki, klopsy czy np. jęczmieniak na gorąco, tzn. gorącą a wręcz gotującą się potrawę przekładam do słoika i zakręcam oraz stawiam do wystygnięcia na nakrętce i zawsze się sprawdza.

krystyna330

Zadanych pytań: 228

01.08.2014 10:31

ja polecam z mies zrobić domową słoikówkę spokojnie wytrzyma miesiąc czasu, pasztet tez można zrobic do słoiczka i zapiec w piekarniku

erym

Zadanych pytań: 24

01.08.2014 10:35

ja zamrazam i przewoze w torbie termicznej

Bożena6

Zadanych pytań: 8

01.08.2014 13:30

Dzięki za podpowiedzi..i linki...Chodzi mi głównie o weki..Zamrozić tez mozna., ale jeszcze nie wiem dokładnie czy zamrażarka będzie do dyspozycji córki..będzie wynajmować pokój u starszej pani..

mysza75

Zadanych pytań: 96

01.08.2014 17:34

tutaj masz przepisy http://www.doradcasmaku.pl/przepis/277917/kielbasa-sloikowa-trzy-gatunki-miesa.html http://www.doradcasmaku.pl/przepis/276531/kielbasa-sloikowa-magdy.html

asiczekz

Zadanych pytań: 6

02.08.2014 09:36

Ja robię zawsze mężowi w trasę słoiczki. Super nadają się pomidorowa z makaronem, ogórkowa, kartoflanka z pulpetami, barszcz ukraiński, barszcz czerwony - wszystkie zupy zabielane - na gotowo aby można było tylko odgrzać. Mięska robiłam zawsze w sosie ale bez cebuli. Potrawkę z kurczaka też - tylko tu uważać na burze :) Wszystko gorące wkładam do słoików i wekuję. Dobrze zamknięte słoiczki i trzymane w lodówce wytrzymuje miesiąc spokojnie. Ważne aby w czasie transportu słoiczki nie uderzały o siebie :) A i na pewno nie nadaje się do słoiczków krupnik, kalafiorowa, jarzynowa - te nie wytrzymywały :)

Bożena6

Zadanych pytań: 8

03.08.2014 11:07

O zupach w słoikach nie pomyślałam..

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

19.08.2014 00:21

Gotuję gotową potrawę, potem je daję do litowego słoika i wekuję, by słoik chwycił.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak