Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

Renataj

Zadanych pytań: 1275

03.12.2016 21:47

Macie jakiś ciekawy pomysł na wykorzystanie pralinek/czekoladek z bombonierek ? Mam kilka bombonierek i po otwarciu okazało się, że czekoladki są siwe - moi domownicy stwierdzili, że posiwiały ze starości /oczywiście data ważności jest do 2017/. Tak więc pralinki stoją i nikt nie chce po nie sięgać.

Najlepsze odpowiedzi (3)

Motorek

Zadanych pytań: 1446

27.12.2016 15:45

roztopić w kąpieli, ochłodzić, dodać bakalie i wylać na blaszkę

Wafelek2601

Zadanych pytań: 692

30.12.2016 20:17

Można rozpuścić i zrobić z nich polewę

♥Cσcσиυт♥мιℓк♥

Zadanych pytań: 0

04.12.2016 16:50

Można rozpuścić i zrobić ganasz do przełożenia ciasta albo ciasteczek kruchych.

Odpowiedzi (20)

Iwusia

Zadanych pytań: 242

03.12.2016 23:51

Proponuję upiec jakiś torcik i udekorować pralinkami, albo poeksperymentować i upiec jakieś bułeczki / muffinki nafaszerowane pralinkami :) Biały nalot na czekoladzie to tak zwany kwiat tłuszczowy, który powstaje podczas przechowywania słodyczy w różnych temperaturach, jednak jest on bezpieczny i nawet taką czekoladkę z białym nalotem można śmiało spałaszować :)

gusia1000

Zadanych pytań: 1725

04.12.2016 00:06

Pralki pokroić na pół i ułożyć na wierzchu tortu kakaowego.

Diana Rusiłowicz

Zadanych pytań: 46

04.12.2016 01:47

Może ciastka z pralinkami, polewa...?

Renata9

Zadanych pytań: 329

04.12.2016 07:36

Można pokroić na mniejsze kawałki i dać do środka ciasta czekoladowego, a później upiec.

pestka

Zadanych pytań: 424

04.12.2016 08:46

można spróbować upiec babeczki /muffinki z pralinkami w środku

edytazaw89@wp

Zadanych pytań: 5

04.12.2016 09:06

Ja bym.zrobiła sernik taki mega prosty. Ostatnio robiłam właśnie ze snikersami bo miałam ten sam problem.

Habibi

Zadanych pytań: 690

04.12.2016 09:20

Rozpuść w kąpieli wodnej wszystkie czekoladki, dodaj dowolne bakalie i pokruszone herbatniki. Z masy uformuj małe kuleczki i obtoczyć w dowolnej posypce (mielone orzechy, migdały, biszkopty, kakao) - powstaną domowe bajaderki :) Ja często tak robię, kiedy mam dużo różnych czekoladek , na które nie ma chętnych.

Aleksandra/Olcia

Zadanych pytań: 215

04.12.2016 09:33

ja bym dodała w środek muffinek :) jak będą się piekły pralinki w środku się rozpuszczą i będzie pyszna niespodzianka

Alex_M

Zadanych pytań: 119

04.12.2016 10:17

posiekać i dodać do brownie albo przetopić na bajaderki :D

gosia56

Zadanych pytań: 466

04.12.2016 10:21

też bym pokroiła i dodała do ciasta skoro się nie nadają do dekoracji

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak