Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Przyrządzanie potraw- pytania użytkowników

Masz pytania dotyczące gotowania, przyrządzania potraw lub wyposażenia kuchni?
Interesuje Cię dieta oraz przepisy wegetariańskie?
A może zastanawiasz się, o czym warto pamiętać, robiąc zakupy?
Sprawdź, czy ktoś już nie zadał pytania, które Cię nurtuje. Jeśli go nie znajdziesz, dodaj swoje pytanie.

pacpaw

Zadanych pytań: 266

22.08.2013 21:55

MAcie może jakieś przepisy do ciekawych pesto (różne fantazje na temat pesto tez mile widziane). Mam sporo bazylii i coś bym musiał z nią zrobić bo zaczyna mi kwitnąć.

Najlepsze odpowiedzi (3)

Habibi

Zadanych pytań: 690

23.08.2013 08:23

Też lubię eksperymenty w tym temacie ;) Co jakiś czas robię jakąś odmianę pesto, nie tylko z bazylii ;) Między innymi robiłam jesienią takie - bazylia, orzeszki buczynowe, wędzony oscypek, olej z pestek winogron, skórka z cytryny, sól morska, czosnek i sporo pieprzu cytrynowego.

Jula

Zadanych pytań: 4

23.08.2013 09:04

kkiedyś zrobilam pesto z bazylii, zielonej papryki i pestek dyni. polecam :):)

paulina2157

Zadanych pytań: 17

22.08.2013 23:08

a może pesto bazyliowo- cytrynowe

Odpowiedzi (4)

Cranberry

Zadanych pytań: 34

22.08.2013 21:57

można dodać natkę pietruszki i listki mięty :)

lee-aa

Zadanych pytań: 28

22.08.2013 22:05

suszone pomidory, pietruszka, słonecznik, czosnek, papryczka chilli plus oczywiście bazylia bazylia, czosnek, oliwa, sok z cytryny, bułka tarka, odrobina mięty Pierwsze fajne do łososia lub pstrąga, drugie do zapiekania warzyw - cukinii, bakłażana, kabaczka, ja też nadziewam nim kurczaka ( pod skórę na piersiach. Bazylię w zeszłym roku mroziłam - wygląd taki sobie, ale aromat ok.

pacpaw

Zadanych pytań: 266

22.08.2013 22:16

no bazylia jest strasznie czuła na dotyk. jak ją suszyłem to podczas zrywania miejscami mocniej przyciskałem listki. Momentalnie w tych miejscach mi czerniała.

Ola1984

Zadanych pytań: 295

23.08.2013 07:17

Ja robię pesto z rukoli z dodatkiem bazylii, oraz pesto rosso z suszonych pomidorów także z dodatkiem bazylii. Możesz zrobić klasyczne bazyliowe, a po nałożeniu do słoików wierzch polej oliwą, dzięki temu zachowa kolor i się nie utleni. Ja bazylię również mrożę, ale trzeba to zrobić wcześniej nim zacznie kwitnąć w przeciwnym razie będzie gorzka. Wszystkie przepisy na pesto są w mojej książce.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak